Frumusețe și curaj – Portretul femeilor din Ucraina care luptă pentru pământul țării lor

Frumusețe și curaj – Portretul femeilor din Ucraina care luptă pentru pământul țării lor
Foto: Colaj/Twitter- Ukrainian News24

Femeile soldat din Ucraina își configurează un rol din ce în ce mai important. De la invazia Rusiei în Ucraina, cu aproape 7 luni în urmă, femeile care merg pe front au dat dovadă de patriotism vădit și curaj imens. Femeile soldat luptă cot la cot cu bărbații pentru a rupe pământul lor din gheara străinilor.

Femeile reprezintă aproape 25% din forțele armate ucrainene, în creștere cu aproape 10% de la începutul invaziei. În comparație, doar 17 la sută din forțele armate din SUA sunt femei.

Mărturii cutremurătoare a femeilor plecate la război

Ce simt și ce trăiesc miile de femei plecate pe front? Frica este la egal cu sentimentul profunde de curaj. Femeile sunt motivate de ideea unui viitor senin pentru copii lor. Zubenko a declarat că o mare parte din motivația ucrainenilor din partea femeilor soldați vine din dorința de a-și proteja copiii.

„Nu ne dorim această viață pentru noi și pentru copiii noștri. Și nu vrem să le dăm acest război copiilor noștri pentru ca ei să continue. Așa că trebuie să-l terminăm noi înșine.

Cea mai terifiantă scenă de pe front este cea a copiilor răniți. Rusia ne bombarda orașele … și am văzut copii răniți. Nu le pot uita fețele. Nu pot uita fața unei fetițe de 8 ani”

„Din fericire, i-am salvat brațul și viața. Și ea este în viață acum. Dar asta a fost cea mai terifiantă scenă pentru mine”, spune Ivanna, o tânără de 29 de ani care servește ca șef al unității medicale din Ucraina.

Lecții de viață culese direct de pe front

Când a fost întrebată ce a învățat în calitate de femeie aflată pe front, Arekhta a explicat că a rămas cu ideea că „femeile ucrainene sunt un fenomen în lume”.

„Am învățat, de asemenea, că femeile trebuie să muncească mai mult… pentru a fi profesioniste și pentru a fi egale cu bărbații”, a adăugat femeia, potrivit Newsweek.

Arekhta s-a retras din forțele armate în 2015, când era însărcinată în cinci luni, dar a revenit pe front în 2022, după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Alături de soțul său și alte rude, femeia apără țara.

Yaryna „Yara” Chornoguz, un caporal superior și medic de luptă a mărturisit că și-a pierdut prietenul în război în 2020 și a promis să apere Ucraina pentru a-l comemora. Chornoguz, în vârstă de 27 de ani, servește de trei ani.

„Luptăm pentru libertate. Luptăm pentru democrație. Luptăm pentru valorile (noastre) pe care americanii le împărtășesc”, a spus ea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis secțiile de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni