Frica de Rusia și neîncrederea în Trump reinventează EUROPA! Eforturi susținute pentru înființarea unei Armate comune

Publicat: 07 01. 2019, 13:20
sursă foto: foreignpolicy.com

Statele europene par tot mai convinse de necesitatea unei „autonomii strategice” a UE, în condițiile în care agresivitatea Rusiei pare să se intensifice, iar angajamentele luate de președintele american Donald Trump par să fie privite cu scepticism de comunitatea euroatlantică, relatează într-un editorial The Wall Street Journal.

Paradoxal sau nu, chiar Washingtonul, prin administrația Eisenhower, avertiza Europa Occidentală, în anul 1953, că dacă nu-și va crea o forță militară proprie și unitară, SUA vor fi nevoite să-și reevalueze angajamentele privind apărarea aliaților europeni.

Cu toate acestea, eforturile americane de la acel moment nu au fost luate în serios, astfel că Parlamentul francez a respins categoric tratatul de formare a Comunității europene de Apărare. În acest context, scrie editorialistul WSJ Yaroslav Trofimov, ideea unei politici europene comune în domeniul Apărării a fost abandonată pentru mai multe decenii.

Astăzi, curentul privind autonomia europeană la nivel de securitate pare să prindă din nou contur. După cum spunea editorialistul, acest efect se datorează, pe de o parte, îndoielilor legate de interesul lui Donald Trump pentru a apăra Europa în fața noilor provocări, și pe de altă parte unei Federații Ruse tot mai agresive și tot mai prezente pe continent.

Acest curent de gândire este condus, bineînțeles, de motoarele UE, Franța și Germania. Emmanuel Macron și Angela Merkel sunt principalii promotori ai ideii privind formarea unei Armate europene, în timp ce președintele american Donald Trump combate această propunere, lansând tot felul de postări agresive în acest sens.

„Schimbarea de poziție a opiniei publice se datorează unei combinații de frică cu dezamăgire. Există o temere cum că Statele Unite vor fi mult mai puțin interesate în ceea ce privește Europa, precum și că lumea europeană nu se va mai putea baza pe angajamentele luate în trecut de partea americană”, aa afirmat Volker Perthes, directorul Institutului German pentru Afaceri Internaționale și Securitate.

În acest context, autonomia strategică a UE a devenit obiectiv politic în anul 2016. Deși până la acest moment majoritatea eforturilor făcute în se rezumă la un discurs plin de entuziasm, există și câteva măsuri concrete luate în această direcție.

Prima se referă la alocarea a 15 miliarde de dolari pentru Fondul european de apărare. Banii se vor duce către industria militară de pe „bătrânul continent”, și prin urmare ar putea limita influența america din regiune pe segmentul de comerț cu arme.

O altă inițiativă importantă se referă la formarea Structurii europene de cooperare permanentă în domeniul apărării (PESCO). Sistemul dorește să spargă limitele de coordonare dintre militarii statelor membre, ajutându-i să depășească diferențele tehnice și nu numai în coordonarea operațiunilor militare.

Nu în ultimul rând, o altă inițiativă vine ca urmare a cererilor apăsate lansate de Donald Trump. Președintele SUA a cerut în repetate rânduri ca statele din NATO să aloce mai mulți bani către sectorul de securitate națională, în contextul în care partenerii de peste ocean alocă sume considerabile pentru apărarea Europei. Prin urmare, s-a ajuns la un consens de alocare a 2% din PIB pentru fiecare stat membru.