Fraudă cu fonduri UE destinate Italiei. 22 de persoane arestate şi 600 de milioane de euro îngheţate într-o anchetă europeană

Fraudă cu fonduri UE destinate Italiei. 22 de persoane arestate şi 600 de milioane de euro îngheţate într-o anchetă europeană
Sursa foto: Shutterstock

Douăzeci şi două de persoane au fost arestate şi au fost confiscate maşini de lux şi vile în cadrul unei anchete europene privind o fraudă de aproximativ 600 de milioane de euro afectând planul naţional de redresare şi rezilienţă al Italiei, au anunţat joi Parchetul European (Biroul Procurorului Public European, EPPO) şi poliţia italiană, relatează AFP şi DPA, citate de Agerpres.

Percheziții în mai multe state europene

În cadrul anchetei, zeci de percheziţii au fost efectuate în Italia, Austria, România şi Slovacia. Opt dintre suspecţii arestaţi au fost plasaţi în arest preventiv, iar ceilalţi 14 au fost plasaţi în arest la domiciliu.

Unul dintre ei, contabil, a primit interdicţia de a-şi exercita activitatea profesională, a indicat EPPO.

Organizaţia vizată este suspectată că a orchestrat, între 2021 şi 2023, o fraudă vizând deturnarea de fonduri destinate Italiei în cadrul planului de relansare european post-COVID.

Suspecţii ar fi solicitat să primească subvenţii pentru a susţine digitalizarea, inovarea şi competitivitatea unor întreprinderi mici şi mijlocii (IMM), care în realitate erau fictive.

Aceștia ar fi fost ajutaţi de contabili, prestatori de servicii şi notari şi sunt bănuiţi că au transferat fondurile primite către conturi bancare din Austria, România şi Slovacia.

Active în valoarea totală de 600 de milioane de euro, înghețate

În caz, în Italia, garda financiară din Veneţia a îngheţat active în valoarea totală de 600 de milioane de euro, pe baza unei decizii judiciare, fiind vorba despre apartamente şi vile somptuoase, sume importante în criptomonede, ceasuri Rolex, bijuterii Cartier, aur şi automobile de lux, în special Lamborghini Urus, Porsche Panamera şi Audi Q8.

La percheziţii, efectuate în diferite regiuni italiene, au participat aproximativ 150 de poliţişti, ajutaţi de câini de urmă.

Amintim că, în 2020, Uniunea Europeană a adoptat un plan de relansare în valoare de 800 de miliarde de euro pentru a ajuta cele 27 de state membre să facă faţă crizei cauzate de pandemie. Planul este finanţat printr-un împrumut comun. Italia este cel mai important beneficiar, PNRR-ul său ridicându-se la 194,4 miliarde euro (71,8 miliarde euro subvenţii şi 122,6 miliarde euro împrumuturi).

EPPO, cu sediul la Luxemburg, este o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului Uniunii Europene, cum ar fi fraude transfrontaliere cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Iniţial, trei state membre ale UE – Polonia, Suedia şi Ungaria – au optat să nu ia parte la EPPO, în timp ce Danemarca şi Irlanda au decis să nu participe la spaţiul european de libertate, securitate şi justiţie. Noul guvern de la Varşovia a solicitat oficial însă, la începutul acestui an, aderarea Poloniei la Parchetul European, una din măsurile judiciare promise de noul executiv condus de pro-europeanul Donald Tusk.

Fiecare stat participant are un procuror european în cadrul Colegiului EPPO la Luxemburg, care este prezidat de procurorul-şef european. De asemenea, fiecare ţară participantă are cel puţin doi procurori europeni delegaţi, care conduc investigaţii în ţara lor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)
19:43 - Laurențiu Gîdei, despre o posibilă înțelegere între PSD, AUR și PNL: „E o glumă! N-o să auziți niciun politician de la PSD că are vreun aranjament cu niciun partid sau competitor electoral” (VIDEO)
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)
18:59 - Marina Almășan a obținut un nou de protecție împotriva fostului iubit, Georgică Cornu. Omul de afaceri, obligat să poarte brățară electronică încă 8 luni
18:34 - Băsescu: AUR accentuează curentul antidemocratic, antieuropean, anti-NATO. Eu nu cred că ei fac o politică a Moscovei. Așa cred ei că e bine pentru țară, ei așa gândesc și asta e mult mai rău (VIDEO)
18:33 - Cristian Tudor Popescu a anunțat pe cine va vota la alegerile prezidențiale de duminică: „Sper să ajungă cât mai mulți la concluzia asta. Mi-am făcut propriile observații și măsurători pe internet și pe stradă”