Franța vrea ca Ucraina să fie invitată imediat în NATO: „Există riscul ca războiul să depășească amploarea și granițele sale actuale”

Franța vrea ca Ucraina să fie invitată imediat în NATO: Există riscul ca războiul să depășească amploarea și granițele sale actuale
Foto: Hepta - DPA Images / Anas Alkharboutli

Implicarea trupelor obișnuite nord-coreene pentru a sprijini invadarea Ucrainei de către Rusia ar fi o escaladare gravă a războiului, au declarat miniștrii de externe ai Franței și Ucrainei la o conferință de presă comună sâmbătă la Kiev.

Franța vrea ca Ucraina să fie invitată imediat în NATO

Francezul Jean-Noel Barrot, care făcea prima sa călătorie în Ucraina de când a devenit ministru de externe în septembrie, urmează să viziteze duminică estul țării, unde Franța va finanța două noi centre pentru protecția copiilor afectați de război, potrivit Reuters.

Președintele Ucrainei Volodymyr Zelenski a acuzat joi Coreea de Nord că a desfășurat ofițeri alături de Rusia și că se pregătește să trimită 10.000 de soldați pentru a ajuta efortul de război al Moscovei, deși șeful NATO Mark Rutte a declarat că nu există dovezi ale prezenței Phenianului în acest stadiu.

„Ar fi grav și ar împinge conflictul într-o nouă etapă, o etapă de escaladare suplimentară”, a spus Barrot la Kiev.

Omologul său ucrainean, Andrii Sybiha, a declarat că riscul de escaladare a mișcării este „uriaș”.

„Aceasta este o amenințare uriașă de escaladare în continuare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Există un risc mare ca aceasta să depășească amploarea și granițele sale actuale”.

La începutul acestei săptămâni, Zelenski și-a prezentat „planul de victorie” despre care a spus că va permite Ucrainei să pună capăt războiului cel târziu anul viitor. Primul pas al acestui plan a fost aderarea necondiționată la NATO a Ucrainei.

Ministrul de externe al Franței a declarat că Parisul este deschis la ideea unei invitații imediate a Ucrainei de a adera la NATO, dar că discuțiile vor continua pe această temă cu aliații.

„În ceea ce privește invitația pentru Ucraina de a adera la NATO, suntem deschiși și este o discuție pe care o avem cu partenerii noștri”, a spus Barrot.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`