Franța va propune Poloniei și țărilor baltice să trimită patru avioane de luptă

Franța va propune Poloniei și țărilor baltice să trimită patru avioane de luptă
Foto: defence.pk

Franța va propune Poloniei și țărilor baltice să trimită patru avioane de luptă tip Rafale și Mirage 2000 pentru a participa la misiunea NATO de întărire a supravegherii spaţiului aerian al acestor ţări, au declarat apropiate ministrului Apărării, Jean-Yves Le Drian, citate de AFP.

Totodată, Parisul propune, ăn cazul unei solicitări în acest sens, participarea cu avioane Awacs, de două ori pe săptămână, la misiunea NATO vizând supravegherea spaţiului aerian al Poloniei şi ţărilor baltice.

Astfel, ministrul francez al Apărării dorește  să anunţe contribuţia Parisului la această misiune, pe fondul îngrijorărilor exprimate în urma crizei din Ucraina.

Ţările membre NATO asigură prin rotaţie, începând din 2004, misiunea de supraveghere a spaţiului aerian al ţărilor baltice, iar până în luna mai, aceasta va fi susţinută de Statele Unite. De altfel, în urma crizei din Ucraina, oficialii americani au decis creşterea de la patru la zece a numărului de avioane implicate în această misiune.

Începând cu luna iunie, misiunea va fi asigurată de Polonia.

Pe fondul crizei din Ucraina, NATO a decis, de asemea, trimiterea de avioane în spaţiul aerian al Poloniei şi României.

Foarte preocupate de operaţiunile Rusiei în Ucraina, Polonia şi ţările baltice sunt îngrijorate de propria lor securitate pe termen mai lung şi solicită o atitudine mai fermă a occidentalilor faţă de Moscova.

În acest scop, SUA au trimis deja în Polonia 12 avioane de vânătoare F-16, avioane de transport şi 300 de soldaţi. Totodată, în Lituania au fost trimise şase aparate F-15 pentru întărirea supravegherii spaţiului aerian baltic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`