CORONAVIRUS | Starea de urgență din Franța, prelungită cu încă două luni. Ridicarea restricțiilor pe 23 mai ”ar fi prematură”

CORONAVIRUS | Starea de urgență din Franța, prelungită cu încă două luni. Ridicarea restricțiilor pe 23 mai ”ar fi prematură”
foto: Pixabay

Statul francez a decis, sâmbătă, prelungirea stării de urgență sanitară, cu încă două luni.

Astfel, restricțiile vor rămâne în vigoare până la data de 24 iulie, a anunțat Ministrul Sănătății, Olivier Veran, potrivit Le Figaro.

Proiectul de lege menționează că ridicarea restricțiilor pe 23 mai (data comunicată inițial) “ar fi prematură”, riscurile de revenire a epidemiei fiind „dovedite în cazul întreruperii bruște a măsurilor în vigoare”, enunță proiectul de lege analizat în cadrul consiliului de miniștri, ce va fi înaintat Parlamentului.

În document mai sunt menționate condițiile de carantină pentru persoanele care vin în Franța și care sunt infectate cu virusul, dar și introducerea unui “sistem de informare” privind persoanele bolnave și anturajul lor, pentru o perioadă maximă de un an.

De asemenea, propunerea mai urmărește “consolidarea cadrului juridic” și extinderea sa pentru “a integra provocările relaxării măsurilor de izolare”, care ar urma să fie aplicată de la 11 mai, a mai declarat Olivier Veran.

“Miza următoarelor luni va fi sa învățăm să traim cu virusul”, a declarat și Ministrul de Interne, Christophe Castaner, care a mai precizat că, de acum, asistenții de securitate, asistenții voluntari jandarmi, polițiștii și rezerviștii, alături de agenții de securitate vor putea să efectueze verificări și să noteze nerespectarea măsurilor sanitare, pe lângă poliție și jandarmi.

Purtarea măștii va fi obligatorie în transportul public, iar magazinele se vor redeschide în condițiile respectării gesturilor de barieră.

Priorități pentru ieșirea din impas

Șaptesprezece priorități au fost identificate pentru a scoate Franța din blocaj, printre care redeschiderea școlilor, a industriei, a transportului public, furnizarea de măști și produse igienizatoare, precum și o politică de testare masivă.

De altfel, Președintele Franței a anunțat că elevii vor putea reveni la cursuri , între 11 și 25 mai, pe bază de voluntariat, scrie letelegramme.fr. Decizia a fost vehement contestată, atât de părinți cât și de o mare parte dintre profesori, care acuză o expunere inutilă, atât a elevilor, cât și a cadrelor profesorale. Între timp, Ministerul Educaţiei de la Paris a elaborat deja planuri privind o reluare graduală a cursurilor în şcoli, fiind instituit şi un sistem alternativ, pe clase şi categorii de vârstă.

”Franța nu revine brusc la o viață normală odată cu sfârșitul carantinei”, spune Macron

Președintele Franței a anunțat că data de 11 mai, când ar fi urmat să se ridice primele restricții, nu ar fi însemnat o trecere la viața normală.

„Va fi o revenire, care va trebui organizată. Vor exista mai multe faze, iar 11 mai va fi una dintre ele”, a afirmat Macron, într-un discurs susținut la Palatul Elysee.

Klaus Iohannis, discuții cu Emmanuel Macron în contextul epidemiei de coronavirus

Președintele Klaus Iohannis a vorbit la telefon, joi, cu omologul său francez, despre evoluția epidemiei de coronavirus din cele două țări, dar și despre necesitatea unui răspuns european solid, organizat în fața pericolului reprezentat de COVID-19.

Totodată, șeful statului român a ținut să transmită condoleanțe pentru pierderile de vieți omenești înregistrate în Franța din cauza epidemiei de coronavirus. Iohannis a mulțumit Franței pentru ajutorul oferit în repatrierea românilor aflați în state din afara UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)