Franța și Germania fac apel pentru redeschiderea rapidă a frontierelor în Uniunea Europeană: ‘Europa să iasă mai consolidată după criza coronavirusului’
Preşedintele Adunării Naţionale franceze Richard Ferrand şi omologul său german, Wolfgang Schäuble, au avut, marți, o întrevedere pe tema redeschiderii frontierelor, închise din cauza pandemiei Covid-19, relatează lepoint.fr. Cei doi oficiali europeni susțin redeschidere cât mai rapid posibil a frontierelor între statele membre ale Uniunii Europene (UE). O redeschidere a frontierelor este programată, în prezent, în interiorul frontierelor UE, începând de la mijlocul lui iunie.
Apel franco-german pentru redeschiderea rapidă a frontierelor în Uniunea Europeană
Cei doi preşedinţi ai Camerelor inferioare ale Parlamentelor Franţei şi Germaniei pledează în favoarea ”unei acţiuni rapide”, deși redeschiderea frontierelor între statele membre ale Uniunii Europene începând de la mijlocul lui iunie. În timp, presate de criza financiară generată de pandemia de Covid-19, autoritățile din mai multe țări au început să deschidă granițele pentru cetățenii statelor vecine. De cealaltă parte, sunt țări care încă se tem să redeschidă frontierele pentru cetățenii străini.
”Închiderea frontierei franco-germane are deja consecinţe grele, dincolo de regiunea frontalieră şi afectează percepţia relaţiilor franco-germane”, insistă Richard Ferrand, din cadrul Partidului La Republique en Marche (LREM, centru) al preşedintelui Emmanuel Macron, şiWolfgang Schäuble, un nume greu în Uniunea Creştin Democrată (CDU, conservatori) a cancelarului Angela Merkel.
Preşedinţii celor două Camere salută totodată recenta propunere a lui Macron şi Merkel în vederea unui plan de relansare economică a UE în valoare de 500 de miliarde de euro, în urma pandemiei covid-19
”Franţa şi Germania îşi asumă responsabilitatea comună pentru UE” prin această propunere care are scopul ca ”Europa să iasă mai consolidată după criza coronavirusului”, afirmă ei.
Zece puncte de trecere a frontierei deschise la granița româno-ungară
În acest context, amintim că românii care se întorc în țară prin Ungaria vor avea la dispoziție zece puncte de trecere a frontierei prin care vor putea intra în România, după negocierile dintre Marcel Vela și omologul său maghiar Sandor Pinter.
- P.T.F. Petea – judeţul Satu Mare
- P.T.F. Urziceni – judeţul Satu Mare
- P.T.F. Valea lui Mihai – judeţul Bihor
- P.T.F. Borş – judeţul Bihor
- P.T.F. Salonta – judeţul Bihor
- P.T.F. Vărșand – judeţul Arad
- P.T.F. Turnu – judeţul Arad
- P.T.F. Nădlac I – judeţul Arad
- P.T.F. Nădlac II – judeţul Arad
- P.T.F. Cenad – judeţul Timiş
Tot pentru fluidizarea traficului în punctele de frontieră şi pentru a veni în sprijinul persoanelor care nu se deplasează cu mijloace de transport personale, începând cu 21 mai, ora 06.00, sunt operaționale pe teritoriul Ungariei, în regim permanent, două culoare de tranzit pentru transportul persoanelor cu microbuze / autocare, cu intrare în România prin P.T.F. Nădlac II – Autostradă şi P.T.F. Borş.
Câți oameni au intrat în țară în primul weekend de relaxare
Odată cu încetarea stării de urgență și instaurării stării de alertă, mii de români au profitat de redeschiderea traficului rutier șis-au îngrămădit să revină în țarăformând cozi uriașe. Aglomerația de la Vama Nădlac, care a început sâmbătă, 16 mai și a continuat și duminică, 17 mai, a fost una infernală, cu un risc ridicat de epidemiei.
Potrivit Poliției de Frontieră, duminică prin punctele de trecere a frontierei de la nivelul întregii țări au efectuat formalitățile de frontieră 29.072 de persoane, cetățeni români și străini, dintre care 16.987 pe sensul de intrare în țară și 12.085 pe sensul de ieșire, precum și 13.552 mijloace de transport.
La granița cu Ungaria fluxul de pasageri a fost de 20.999 de persoane, dintre care 12.886 pe sensul de intrare și 8.113 pe cel de ieșire din România, cu 9184 de mijloace de transport.