CORONAVIRUS | Franța relaxează măsurile impuse de starea de urgență. Magazinele vor fi redeschise, nu și restaurantele / Reluarea cursurilor, pe bază de voluntariat

CORONAVIRUS | Franța relaxează măsurile impuse de starea de urgență. Magazinele vor fi redeschise, nu și restaurantele / Reluarea cursurilor, pe bază de voluntariat
Foto: pixabay.com

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a precizat că restricţiile impuse de starea de urgență, impuse pe 17 martie, vor înceta pe 11 mai pe tot teritoriul țării.

Primele care se vor redeschise vor fi magazinele, însă cinematografele, teatrele și muzeele vor rămâne închise, a anunțat, marți, premierul Edouard Philippe, citat de AFP.

De asemenea, grădiniţele şi şcolile elementare se vor redeschide în aceeași dată, pe bază de voluntariat. O săptămână mai târziu, vor putea fi deschise şi şcolile generale în regiunile în care gradul de contagiere este redus, urmate de școlile profesionale şi licee, care ar urma să reia cursurile la începutul lunii iunie, în clase putând fi maxim 15 elevi, iar alternativ va fi menţinut învăţământul online.

„Activităţile de lucru de la distanţă trebuie menţinute oriunde este posibil acest lucru”, a mai completat premierul Franţei.

Părinții și elevii nu sunt de acord cu redeschiderea școlilor

Mai mulți părinți s-au arătat revoltați de faptul că copiii lor vor fi nevoiți să meargă la cursuri în condițiile în care Franța se află în vârful epidemiei de COVID-19, chiar dacă Emmanuel Macron a precizat că elevii nu sunt obligați să revină în bănci, reluarea cursurilor făcându-se pe bază de voluntariat, scrie letelegramme.fr.

De asemenea, profesorii acuză o expunere inutilă, atât a minorilor, cât și a cadrelor didactice.

Între timp, Ministerul Educaţiei de la Paris a elaborat deja planuri privind o reluare graduală a cursurilor în şcoli, fiind instituit şi un sistem alternativ, pe clase şi categorii de vârstă.

Președintele francez a insistat asupra facptului că reluarea cursurilor se va face progresiv, adaptat fiecărei realități locale, iar în regiunile mai grav afectate de coronavirus, se va devansa data de 11 mai pentru redeschiderea școlilor. În plus, spune acesta, niciun copil nu va fi obligat să se întoarcă la școală, ci doar cu acordul părinților.

Ce sectoare își reiau activitatea

Deși magazinele neesențiale și piețele alimentare se vor redeschide începând cu 11 mai, cu luarea de măsuri de protecţie sanitară, cafenelele și restaurantele își mențin porțile închise, până la sfârșitul lunii mai, când o decizie ar putea fi luată în acest sens. Proprietarii magazinelor vor avea dreptul de a putea insista ca clienţii să poarte măşti în interiorul acestora.

Totodată, bibliotecile și micile muzee se pot redeschide, dar cinematografele și marile muzee vor rămâne inchise, a mai precizat Edouard Philippe.

De asemenea, acesta a anunțat că purtarea măștilor de protecție va fi obligatorie în transportul în comun.

„Există suficiente măşti de protecţie pentru a face faţă nevoilor începând din 11 mai. Însă le spun fracezilor că, dacă indicatorii nu vor fi în cadrul aşteptărilor, nu vom relaxa restricţiile pe 11 mai sau vom face acest lucru menţinând un cadru mai strict”, a concluzionat acesta, adăugând că obiectivul autorităților este de a se ajunge la nivelul de 700.000 de teste de depistare a coronavirusului pe săptămână.

Cu toate acestea, anumite întrebări au rămas încă fără răspuns. Nicio declarație oficială nu a fost făcută referitor la posibilitatea deplasărilor în ţară. De asemenea, subiectul vacanțelor de vară nu a fost deocamdată abordat.

Până în prezent, Franța a raportat peste 165.000 de cazuri confirmate cu noul coronavirus, iar aproape 24.000 de oameni și-au pierdut viața din cauza virusului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)