Franța recomandă folosirea unui vaccin mRNA la rapel pentru persoanele vaccinate cu serul AstraZeneca dacă au sub 55 de ani

Publicat: 09 04. 2021, 13:23
FOTO: Hepta.ro

Autoritățile franceze au anunțat vineri că persoanele cu vârsta de sub 55 de ani inoculate cu prima doză a vaccinului AstraZeneca ar trebui să primească un vaccin mRNA la rapel, relatează Reuters.

Franța anunță că persoanele cu vârsta de sub 55 de ani inoculate cu prima doză a vaccinului AstraZeneca ar trebui să primească un vaccin mRNA la rapel

Două vaccinuri mRNA, cele de la Pfizer/BioNTech și Moderna, au fost autorizate pentru administrare în Uniunea Europeană de către Agenția Europeană pentru Medicamente.

Haute Autorite de la Sante (HAS) a afirmat de asemenea că în aceste cazuri ar trebui respectat un interval de două săptămâni între administrarea celor două doze.

The HAS a adăugat că recomandă demararea unui studiu pentru a analiza răspunsul imunitar survenit în urma folosirii unui vaccin mRNA la rapel pentru persoanele inoculate cu vaccinul AstraZeneca la prima doză

Încrederea în vaccinul dezvoltat de compania anglo-suedeză AstraZeneca în parteneriat cu Universitatea Oxford s-a prăbușit în Franța chiar dacă numărul persoanelor care au dezvoltat cheaguri sangvine în urma inoculării cu acesta este extrem de scăzut.

Ce spune Valeriu Gheorghiță desăre folosirea dozelor AstraZeneca în România

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că autorităţilor le-ar fi fost mai dificil că justifice o eventuală decizie de a suspenda vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca-Oxford în comparaţie cu decizia de a continua folosirea acestuia, informează news.ro.

În ceea ce priveşte faptul că, spre deosebire de alte state, România nu a impus o limită de vârstă pentru cei care doresc să se imunizeze cu acest ser, medicul arată că motivul pentru care nu s-a luat o decizie în acest sens este acela că nu s-a conturat un „profil de risc”.

„Nu s-au identificat anumiţi factori de risc, un anumit profil de risc care să aibă legătură nici cu grupa de vârstă, nici cu sexul, nici cu eventualele afecţiuni cronice, tocmai de aceea nu s-a putut contura acest profil de risc şi tocmai de aceea nu am considerat oportun din cadrul discuţiei cu experţii să se impună o anumită limită de vârstă, pentru că nu avem argumente ştiinţifice pentru a impune o anumită limită de vârstă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, joi seară, la B1 Tv.