Franța pregătește un proiect de lege prin care să oblige angajații din sistemul de sănătate să se vaccineze anti-COVID-19. Inițiativa a fost anunțată în contextul în care un procent consistent al personalului medical nu refuză administrarea serului.
Înainte de demararea campaniei de vaccinare, președintele Emmanuel Macron a declarat că vaccinarea nu va fi obligatorie în Franța. În ciuda acestui fapt, parlamentarii intenționează să ridice procentul persoanelor vaccinare.
Până în prezent, doar 57% dintre lucrătorii din casele de îngrijire medicală şi 64% din personalul spitalelor au primit cel puţin o doză de vaccin pentru COVID-19, potrivit datelor Federaţiei Spitalelor din Franţa.
„Nu vorbim despre o vaccinare obligatorie pentru toţi oamenii din Franţa. Vorbim doar despre o vaccinare obligatorie pentru persoanele care lucrează în asistenţa medicală şi care sunt în contact cu cei mai fragili oameni din Franţa.
Cred că este o chestiune de responsabilitate şi de vaccinare obligatorie pentru persoanele care sunt, în fiecare zi, în contact cu cei mai fragili oameni din populaţia franceză, chiar cred că ar fi o decizie înţeleaptă”, a declarat marţi, pentru CNBC Bruno Le Maire, ministrul francez de Finanţe.
De asemenea, membri ai guvernului francez şi-au exprimat sprijinul pentru această inițiativă. Printre aceștia, ministrul Sănătăţii, Olivier Veran. La finalul lui iunie, Veran chiar i-a avertizat pe angajații din sănătate că are în vedere impunerea vaccinării obligatorii. Federaţia franceză a spitalelor a susţinut, de asemenea, vaccinarea obligatorie pentru acest sector.
Proiectul de lege nu ar fi fără precedent în Europa. Italia a hotărât să impună vaccinarea obligatorie pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii în luna aprilie, iar Marea Britanie a anunţat în iunie că personalul din casele de îngrijire va trebui, de asemenea, să primească un vaccin anti-COVID-19.
La nivel național 51% din populația din Franţa a primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19, potrivit Our World in Data.