Se desființează NATO? Anunțul teribil făcut de Franța

Publicat: 07 05. 2018, 14:25

Intenţia preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, de a crea o forţă comună de intervenţie europeană rapidă pare să dezbine NATO şi UE.
Liderul de la Elysee vrea să formeze luna viitoare o coaliţie alcătuită din 10 state pentru a pregăti forţele armate europene să acţioneze în caz de urgenţă.
În acest proiect ar urma să fie implicată şi Marea Britanie, care, în acest fel, şi-ar face simţită prezenţa în Europa chiar şi după ieşirea din blocul comunitar.

Potrivit publicaţiei Politico, citată de adevarul.ro, miniştrii de Apărare din Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, Olanda, Belgia, Portugalia, Danemarca şi Estonia vor semna în iunie, la Paris, o scrisoare de intenţie, angajându-se să dezvolte o cultură strategică comună, să facă schimb de analize şi previziuni privind punctele nevralgice în care este posibil să fie nevoie de intervenţii şi să ia măsuri pentru a-şi putea coordona forţele în cadrul unor operaţiuni viitoare.

Macron şi-a prezentat această idee încă din luna septembrie a anului trecut, la Sorbona, când a pledat pentru o forţă comună de intervenţie europeană, un buget pentru apărare şi o doctrină pentru acţiune în situaţiile neprevăzute în care Statele Unite şi NATO nu s-ar putea implica.

Franţa a intervenit singură, în 2012, în Mali pentru a-i împiedica pe militanţii islamişti să preia controlul asupra acestui stat, dorind acum să recruteze aliaţi care ar putea ajuta la împărţirea poverii militare.
Acum, liderul francez face presiuni pentru a se înainta cu un nucleu de naţiuni care gândesc la fel. Numai că această acţiune se află în afara structurilor internaţionale ale UE şi NATO, fapt ce a stârnit îngrijorări.

Premierul britanic Theresa May a sprijinit tăcut iniţiativa la summitul franco-britanic din ianuarie de la Academia Militară Sandhurst, însă nu a făcut public acest pas, de teamă să nu-i provoace pe acei conservatori care nu văd cu ochi buni ideea unei „armate UE”.
May a anunţat, totuşi, că Marea Britanie va ajuta Franţa în regiunea Sahel, punându-i la dispoziţie trei elicoptere Chinnok pentru sprijinirea operaţiunilor din Mali.

Potrivit unor surse, Franţa ar fi vrut să includă în această iniţiativă şi Polonia, cel mai important jucător militar din Europa Centrală ex-comunistă, însă, în contextul cursului naţionalist-autoritar urmat de autorităţile de la Varşovia, o astfel de implicare pare puţin probabilă.

În ceea ce priveşte Germania, Berlinul nu este tocmai încântat de iniţiativă, având în vedere că orice discuţii legate de posibile intervenţii militare contravin ideii de pace promovate de germani.
Mai mult, unii oficiali de la Berlin şi Bruxelles privesc această Iniţiativă de Intervenţie Europană cu suspiciune, văzând în ea o rivală a PESCO.