Franța marchează 10 ani de la atacul de la Charlie Hebdo. Publicația comemorează tragedia prin caricaturi: „Dacă vrei să râzi, înseamnă că vrei să trăiești”

Publicat: 07 01. 2025, 09:25
sursă foto: Hepta/ Photo by Dimitar Dilkoff/Pool/ABACAPRESS.COM

Franța marchează marți 10 ani de la atacul islamist asupra ziarului satiric Charlie Hebdo, care a șocat țara și a dus la dezbateri aprinse despre libertatea de exprimare și religie, anunță France24.

Douăsprezece persoane au murit în atacuri, în urmă cu 10 ani

Președintele Emmanuel Macron și primărița Parisului, Anne Hidalgo, urmează să participe la comemorări la locul fostelor birouri ale săptămânalului, care au fost luate cu asalt de doi oameni înarmați cu puști de asalt AK-47.

Macron și Hidalgo vor vorbi și de Ahmed Merabet, un ofițer de poliție musulman care păzea birourile și care a fost executat de la distanță în timp ce îi implora pe atacatori să-i cruțe viața într-una dintre cele mai șocante înregistrări video ale tragediei.

Douăsprezece persoane au murit în atacuri, inclusiv opt din redacție, în timp ce o luare de ostatici separată, dar care avea legătură cu atacul, într-un supermarket evreiesc din estul Parisului, de către un al treilea bărbat înarmat, pe 9 ianuarie 2015, a adus moartea altor patru persoane.

Evenimentele sângeroase au semnalat începutul unei perioade întunecate pentru Franța, în timpul căreia extremiștii inspirați de Al-Qaeda și gruparea Stat Islamic au organizat în mod repetat atacuri care au crescut tensiunile religioase.

Charlie Hebdo a publicat o ediție specială pentru a marca aniversarea a 10 ani, care prezintă un desen animat pe prima pagină cu comentariul „Indestructibil!”

Într-o mișcare tipic provocatoare, publicația a organizat, de asemenea, un concurs de desene animate pe tema lui Dumnezeu, care a invitat să prezinte cele mai „mai amuzante și mai josnice” caricaturi ale figurilor religioase.

„Satira are o calitate care ne-a permis să trecem peste acești ani tragici: optimismul”, a scris într-un editorial directorului Laurent Sourisseau, cunoscut sub numele de „Riss”, care a supraviețuit masacrului din 2015. „Dacă vrei să râzi, înseamnă că vrei să trăiești.”

Atacul asupra ziarului de către doi frați de origine algeriană, născuți la Paris, a fost considerat a fi o răzbunare pentru decizia sa de a publica caricaturi în care îl ridiculizau pe profetul Mahomed, cea mai venerată figură a islamului.

Presa franceză marchează momentul prin dezbateri și programe speciale

Aniversarea de 10 ani de la atacurile sângeroase a dus la o nouă introspecție în Franța cu privire la natura libertății presei și la capacitatea publicațiilor precum Charlie Hebdo de a blasfemi și ridicole personalități religioase, în special cele islamice.

Crimele au alimentat un val de simpatie în Franța, exprimată într-un val de solidaritate „Je Suis Charlie” („Și eu sunt Charlie”), mulți protestatari ținând creioane și pixuri și jurând că nu vor fi intimidați de fanaticii religioși.

Francois Hollande, pe atunci președinte, a condus un marș de solidaritate la Paris, alături de alți 40 de lideri mondiali la câteva zile după atacul din 2015.

„Mai suntem cu toții Charlie?” se întreabă postul public France 2 într-un program special de dezbatere marți seara, toate organizațiile mass-media importante marcând evenimentul într-un fel.

Cotidianul de stânga Le Monde a declarat că șocul crimelor a fost comparabil cu cel resimțit în Statele Unite după atacurile din 11 septembrie 2001 asupra țării.

Criticii lui Charlie Hebdo, străini și autohtoni, sunt adesea nedumeriți de umorul brutal al publicației și de caricaturile în mod deliberat provocatoare, care incită în mod regulat la controverse.

Acesta a fost acuzat că a depășit limita în islamofobie – fapt pe care îl neagă – în timp ce decizia sa de a publica în mod repetat caricaturi cu Mahomed a fost văzută de unii ca motiv de dezbinare între populația albă franceză și marea minoritate musulmană a țării.

Dar un sondaj realizat de grupul de sondaj Ifop și publicat în Charlie Hebdo de săptămâna aceasta a indicat un sprijin public larg în rândul francezilor pentru libertatea de exprimare care depășește preocuparea față de sensibilitățile religioase.

Un total de 76 la sută dintre respondenții francezi cred că libertatea de exprimare și libertatea de a face publice caricaturile sunt drepturi fundamentale, iar 62 la sută consideră că oamenii au dreptul să ridiculizeze credințele religioase.