Franţa ia măsuri concrete împotriva răspândirii ştirilor false. Adunarea Naţională (legislativul francez) a adoptat recent o lege care permite judecătorilor să dispună îndepărtarea imediată a știrilor false de pe site-uri în timpul campaniei electorale.
Mai exact, candidații și partidele politice vor putea cere în instanţă interizcerea unui fake news în timpul celor trei luni de campanie, anunţă hotnews.ro citând euronews.
Mai mult, CNA-ul francez va putea, potrivit actului normativ, să suspende televiziunile controlate de un stat străin sau de grupuri de influență ale altor state în cazul în care acestea distribuie în mod intenționat informații false pentru a influenţa rezultatul alegerilor.
Cu alte cuvinte, Franța va putea suspenda emisia oricărui post de televiziune străin care ar transmite fake news.
Legea mai prevede că publicațiile sunt obligate să facă publice sursele de finanțare care stau în spatele promovării anumitor informații.
Încălcarea legii este sancționată cu amendă de până la 75.000 de euro și închisoare de până la un an.
Legea este una controversată, opozanții acesteia argumentând că o astfel de măsură menită să combată manipularea ar putea aduce prejudicii grave democrației și ar putea avea drept consecință cenzurarea presei.
Legea a fost concepută de președintele Emmanuel Macron şi a fost respinsă de două ori de Senat, înainte de a fi aprobată marți de Parlament.
Este coinsiderată prima încercare oficială a unui stat european în ceea ce privește interzicerea știrilor false.
Macron susţinecă internetul trebuie să fie supus unor reglementări. „Aceasta este condiția sine quanon pentru un internet liber, deschis și sigur, așa cum a fost el gândit de părinții săi”, a susținut liderul de la Elysee.