Franța, cea mai înaltă stare de alertă antiteroristă, după un atac care a avut loc la o școală iar un profesor a fost ucis

Franța, cea mai înaltă stare de alertă antiteroristă, după un atac care a avut loc la o școală iar un profesor a fost ucis
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Philipp von Ditfurth

Premierul francez a pus țara în cea mai înaltă stare de alertă împotriva terorismului, după ce un atacator a înjunghiat mortal un profesor și a rănit grav pe alți doi, potrivit BBC.

Martorii spun că cuțitarul a strigat „Allahu Akbar”, sau „Dumnezeu este cel mai mare”, în timpul atacului de la o școală din Arras, nordul Franței. Acum este în arest.

Nivelul „atac de urgență” a fost folosit în cazurile anterioare de combatere a terorismului.

Alerta poate declanșa implementări suplimentare de securitate și avertismente publice.

Atacul a avut loc pe fondul tensiunilor în creștere în comunitățile importante de musulmani și evrei din Franța, din cauza conflictului dintre Israel și Hamas.

Ministrul de Interne Gérald Darmanin a declarat că nu există „fără îndoială” o legătură între atacul de la Arras și conflictul Israel-Hamas.

Premierul Elisabeth Borne a făcut pasul urgent după o întâlnire de securitate cu președintele Emmanuel Macron.

Anterior, Macron a vizitat liceul Gambetta și a condamnat „barbaritatea terorismului islamist”. El a cerut francezilor să rămână „uniți” în fața atacului, „să nu cedeze terorii și să nu lase nimic să ne despartă”.

Bărbatul ucis era un profesor de limba franceză, în timp ce un alt profesor și un agent de securitate au fost răniți.

Macron a spus că profesorul „a venit să-i protejeze pe alții și a salvat, fără îndoială, multe vieți”.

Atacatorul, numit Mohamed Mogouchkov, cetăţean rus în vârstă de 20 de ani, este de origine cecenă şi este cunoscut serviciilor de securitate pentru implicarea sa în extremismul islamist, potrivit poliţiei.

În calitate de fost elev la școală, a alarmat profesorii cu limbajul său extremist.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`