Franța, Olanda și Danemarca au blocat în Consiliu aderarea Albaniei și Macedoniei de Nord la UE, deși cele două state balcanice au realizat deja de ceva timp reformele necesare pentru începerea negocierilor de integrare, potrivit Euractiv.ro.
Decizia Franței de a bloca, marți, alături de Olanda și Danemarca, decizia Consiliului UE în favoarea Albaniei și Macedoniei de Nord, a produs nemulțumirea Germaniei și a altor state membre. Parisul, Haga și Copenhaga au invocat îndoieli cu privire la progresul reformelor făcute de Tirana și Skopje, potrivit Spiegel Online.
Mai mult decât atât, Guvernul Franței a cerut o reformă fundamentală a procesului de aderare la UE, ca o condiție pentru aprobarea începerii negocierilor. În plus, „Hexagonul” crede că UE se confruntă cu prea multe provocări pentru a se mai extinde cu încă două state din Balcani, o regiune afectată de criminalitate şi corupţie.
„Din păcate, astăzi nu a fost posibil să se ajungă la o decizie unanimă”, a declarat Tytti Tuppurainen, ministrul finlandez pentru afaceri europene, după reuniunea Consiliului Afaceri Generale, de marți, din Luxemburg.
În aceste condiții, Donald Tusk, președintele Consiliului European, vrea să pună subiectul pe agenda discuțiilor de la summitul de joi, care va avea loc la Bruxelles.
Poziţia Franţei, anunțată încă din iulie de președintele Emmanuel Macron, naște preocupări la Bruxelles și în multe state membre, care se tem că o nouă amânare a extinderii ar apropia şi mai mult Balcanii de Rusia, Turcia şi China.
Ministrul german al afacerilor europene, Michael Roth, a declarat că Berlinul e ”foarte dezamăgit” de faptul că Bruxellesul nu-și poate îndeplini o promisiune făcută în mai multe rânduri.
Și comisarul pentru extindere, Johannes Hahn, și-a exprimat nemulțumirea, spunând că e din ce în ce mai greu de dat „o explicaţie adecvată” pentru amânarea luării unei decizii: „Din moment ce am convenit cu partenerii noştri asupra paşilor care trebuie făcuţi şi partenerii noştri îşi îndeplinesc angajamentele, este rândul nostru să ni le îndeplinim şi noi”.
În replică, Amélie de Montchalin, secretar de stat pentru afaceri europene în Franța, a explicat că e nevoie de reformarea condițiilor de extindere a UE, dând ca exemplu faptul că în România și Bulgaria au existat „fluxuri migratorii” chiar și după începerea negocierilor de aderare.