Franța ar putea depăși în curând Rusia, devenind al doilea cel mai mare exportator de arme din lume. Beneficiul de pe urma războiului din Ucraina este o „chestiune delicată”
Rapoartele referitoare la noi acorduri de vânzare de arme franceze către India și Qatar sunt doar cel mai recent semn că industria de apărare a Franței câștigă viteză. Vestea vine în contextul în care exporturile de arme rusești scad în urma războiului din Ucraina, ceea ce a dus la speculații că Franța ar putea în curând să-i ia locul ca al doilea exportator de arme din lume, după Statele Unite.
Macron a făcut paradă cu marfa pe care urma s-o vândă
La parada militară de Ziua Bastiliei din acest an, pe 14 iulie, președintele francez Emmanuel Macron a fost însoțit de premierul indian Narendra Modi.
Nu au fost expuse doar forțele franceze. La sol, Macron și invitatul său de onoare au urmărit cum contingentul indian al celor trei servicii militare și-a croit drum pe Champs-Élysées.
În aer, Forțele Aeriene Indiene au efectuat un survol în avioane de luptă Dassault Rafale de fabricație franceză.
De altfel, faptul că premierul indian, Narendra Modi, a fost ales ca invitat de onoare la parada militară din 14 iulie i-a făcut pe critici să avertizeze că, prin faptul că trece cu vederea încălcările drepturilor și regresul democratic sub domnia lui Modi, Franța transmite un mesaj greșit – deși ajută exportul armelor.
Cu o zi înainte de eveniment, New Dehli a dat aprobarea inițială pentru o comandă de șase submarine Scorpène.
Două săptămâni mai târziu, pe 25 iulie, ziarul francez La Tribune a relatat că și Qatar ia în considerare adăugarea a încă 24 de Rafale la stocul său.
Între 2018 și 2022, ponderea Franței în comerțul mondial cu arme a crescut la 11%, față de 7,1% în perioada precedentă de patru ani, potrivit unui raport anual al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) publicat în martie, anunță France24.
În aceeași perioadă, ponderea Rusiei în comerțul internațional cu arme a scăzut de la 22 la 16 la sută
O analiză a comenzilor de la sfârșitul anului trecut și de până acum în 2023 indică faptul că acest model va continua. „Tendințele sunt foarte clare pentru Franța”, a declarat Pieter Wezeman, autorul raportului SIPRI.
Emiratele Arabe Unite au semnat un contract record de 14 miliarde de euro pentru 80 de avioane de război Rafale fabricate în Franța și au angajat miliarde de euro în alte acorduri în 3 decembrie 2021.
Motivele declinului vânzărilor de arme rusești sunt variate, deși multe dintre ele sunt legate de războiul din Ucraina. În mod firesc, țările urmăresc să își diversifice furnizorii.
Însă invazia Ucrainei de către Moscova în februarie 2022 înseamnă că aceasta își dedică acum o mai mare parte a livrărilor de arme către linia frontului, păstrând anumite sisteme de armament și concentrându-se pe înlocuirea armelor distruse în luptă.
De asemenea, este posibil ca multiplele runde de sancțiuni internaționale impuse Rusiei să fi afectat capacitatea acesteia de a-și asigura materialele de care are nevoie pentru producția de arme, subminându-i capacitatea de export.
Rapoartele din Ucraina ar fi putut afecta reputația armamentului fabricat de Rusia
Războiul a fost „o vitrină umilitoare pentru tehnologia militară rusă”, a scris Cullen Hendrix, profesor de afaceri internaționale la Universitatea din Denver, într-un material din luna mai, pentru revista Foreign Policy.
Rapoartele privind ratele ridicate de eșecuri ale rachetelor rusești, pot fi în parte propagandă de război, în parte realitate… Indiferent de motive, războiul din Ucraina nu a fost o reclamă deosebit de convingătoare pentru tehnologia militară de vârf a Rusiei”.
Unii clienți au fost, de asemenea, dezamăgiți de produsele rusești în ultimii ani. În calitate de cel mai mare importator de arme din lume, India are o relație de zeci de ani cu furnizorii de arme ruși. „India nu este deosebit de mulțumită de ceea ce a primit, din punct de vedere tehnic, de la Rusia”, a declarat Wezeman. „Așa că s-au îndreptat către Franța”.
Politica internațională ajută Franța să vândă
Considerentele politice sunt, de asemenea, importante, a spus Wezeman. „De la începutul războiului [din Ucraina], India a fost reticentă în ceea ce privește creșterea sau menținerea relațiilor militare la un nivel înalt” cu Moscova.
În plus, SUA „exercita o mare putere” asupra țărilor care își procură arme din Rusia, chiar și înainte de războiul din Ucraina, a mai spus Wezeman. Indonezia, de exemplu, a renunțat la o achiziție de avioane rusești în 2021, optând în schimb pentru opțiuni americane și franceze.
Dar Rusia deține în continuare partea leului în ceea ce privește afacerile cu arme în Africa și cu țări precum Iran și China.
Avioanele de vânătoare Rafale construite în Franța de către Dassault Aviation au jucat un rol vital în succesul recent al Franței, spune Olivier Gras, secretar general al EuroDéfense-France, o asociație de oficiali civili și militari cu sediul la Paris.
Avioanele bimotor sunt acum deținute și operate de Grecia, Qatar, India și Egipt și sunt așteptate în curând să aterizeze în Croația, Indonezia și Emiratele Arabe Unite – care au comandat 80 de Rafale Standard F4 în 2021.
Livrările și comenzile Rafale la nivel global au ajuns la aproape 500, aproximativ jumătate din cele ale principalului său concurent american, F-35 de la Lockheed Martin.
Alte comenzi sunt în curs de pregătire. Columbia se apropie de un contract pentru 16 avioane, în timp ce Serbia – un client istoric al industriei de armament rusești – are în vedere 12 avioane.
Dincolo de motivele politice pentru popularitatea în creștere a Rafale, Gras a declarat că avionul s-a dovedit a fi un avion de luptă „de calitate” și „versatil”, „care corespunde nevoilor piloților”, ceea ce este un lucru „destul de rar printre concurenții săi”.
Europa preferă totuși SUA
Și, în ciuda faptului că Rafale este „principalul contribuitor” la succesul Franței în cursa globală pentru înarmare, Gras a citat alte exporturi militare de succes, în special cele trei fregate de apărare și intervenție pe care compania franceză Navel Group le-a semnat cu Grecia în 2022.
Cu excepția Greciei și a Croației, Franța nu a reușit să obțină câștiguri substanțiale pe piața europeană a armelor, în ciuda faptului că importurile de arme de pe continent au crescut semnificativ de la începutul războiului din Ucraina.
În rândul statelor europene care sunt membre NATO, există o preferință puternică pentru Lockheed Martin F-35, datorită capacității sale de a lansa bombe nucleare fabricate în SUA.
Dar prețul acțiunilor Dassault Aviation aproape că s-a dublat din februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina.
Nu se spune direct că Franța beneficiaă de pe urma războiului din Ucraina
Întrebat dacă industria franceză de armament beneficiază în mod direct de pe urma războiului din Ucraina, Gras a spus că această chestiune este „delicată”, menționând că creșterea numărului de tranzacții cu arme franceze este rezultatul unei politici de lungă durată și este anterioară invaziei rusești.
Franța a depășit China ca al treilea mare exportator de arme din lume în 2021. Raportul SIPRI din 2022 a documentat că Franța și-a crescut vânzările cu 59% în ultimii 10 ani – mai mult decât orice altă țară.
Rămâne incert dacă Franța va depăși Rusia ca al doilea exportator de arme din lume. Alți furnizori, cum ar fi Coreea de Sud, se pot lăuda cu propria lor creștere semnificativă.
În ceea ce-l privește, Wezeman crede că este o posibilitate foarte reală. „Este posibil ca în 2024, 2025 sau 2026, Franța să devină egală – sau să depășească – exporturile de arme rusești.”