Franța afirmă că Europa are nevoie de „o a doua asigurare de viață”, în plus față de NATO, după declarațiile lui Donald Trump

Franța afirmă că Europa are nevoie de „o a doua asigurare de viață”, în plus față de NATO, după declarațiile lui Donald Trump
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Europa are nevoie de încă o politică de „asigurare de viață” pe lângă NATO, a declarat ministrul francez al afacerilor externe, Stephane Sejourne, în contextul afirmațiilor făcute de Donald Trump, relatează AFP preluată de Barron`s.

Franța consideră că Europa are nevoie de „o a doua asigurare de viață”

„Da, avem nevoie de o doua asigurare de viață, nu în locul sau împotriva NATO, ci în plus”, a explicat șeful diplomației franceze, luni, într-o conferință comună de presă cu omologii săi din Germania și Polonia.

Stephane Sejourne a făcut aluzie la discursul fostului președinte american Donald Trump, care sâmbătă sugerase că ar încuraja Rusia să îi atace pe membrii NATO care nu și-au îndeplinit obligațiile financiare.

El a insistat că este necesar să se construiască pe fundamentul elementului european din NATO și să fie dezvoltată industria de apărare a UE, „să cumpărăm european în cadrul industriilor noastre de apărare și să ne pregătim în eventualitatea unui conflict”.

Declarațiile lui Donald Trump au stârnit nemulțumire

Declarațiile lui Donald Trump, fost președinte al SUA și candidat la alegerile din 2024, au stârnit nemulțumire în Europa.

„Alianța atlantică nu este un contract cu o companie de securitate”, a declarat și ministrul polonez al afacerilor externe, Radoslaw Sikorski.

Amintind de decizia Poloniei de a contribui cu trupe la războiul din Afganistant după atentatele teroriste care au vizat SUA pe 11 septembrie 2001, șeful diplomației poloneze a spus că „nu am trimis factura la Washington”.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a vorbit în mod repetat despre cât este de important pentru Europa să își construiască propria autonomie strategică și să fie mai puțin dependentă de SUA, mai ales după invazia Rusiei în Ucraina.

„Trebuie să avem grijă de securitatea ucrainenilor, iar asta înseamnă să avem grijă de securitatea noastră și, da, avem nevoie de o uniune a apărării și securității, cu achiziții comune și punere a forțelor noastre la comun”, a declarat și șefa diplomației germane, Annalena Baerbock.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`