Franța a depășit, vineri, un nou record al cazurilor zilnice de infectare cu noul coronavirus. Autoritățile de la Paris au anunțat că 42.032 de noi îmbolnăviri au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, ceea ce face ca Franța să treacă și de pragul de un milion de cazuri de contaminare, confirmate de la finalul lunii februarie, când au fost raportate primele infectări, și până acum, informează Le Figaro. Totodată, încă 300 de pacienți infectați cu coronavirus au decedat în Hexagon, potrivit datelor anunțate, vineri, de autorități.
Astfel, epidemia de coronavirus a depășit, în Franța, pragul simbolic de un milion de cazuri de contaminare detectate de la debutul crizei sanitare și până acum. Concret, potrivit Santé Publique France, 1.041.075 de persoane au fost testate pozitiv până acum pe teritoriul francez.
În acest moment, în unitățile medicale din Franța sunt spitalizați 15.008pacienți diagnosticați cu COVID-19, dintre care 2.441 se află în secțiile de terapie intensivă, cu 122 mai mulți față de datele anunțate joi.
În același timp, rata de pozitivare a testelor este în continuă creștere, ajungând, vineri, la 15,1%, față de 14,3%, cât a fost raportată în ziua precedentă, și față de 4,5% cât era la începutul lunii septembrie.
Autoritățile de la Paris vin cu date îngrijorătoare și în privința deceselor consemnate în Franța în rândul pacienților infectați cu noul coronavirus. Astfel, vineri a fost anunțate 298 de noi decese. Dintre acestea, 184 de persoane au murit la spital în ultimele 24 de ore, iar 114 și-au pierdut viața în centre pentru îngrijirea bătrânilor sau instituții medico-sociale de la ultimul bilanț care a fost anunțat pe 20 octombrie. Astfel că, în total, de la începutul epidemiei și până în prezent, Franța a înregistrat 34.508 de victime.
În aceste condiții, autoritățile au instituit noi restricții pe teritoriul țării. Starea de urgență sanitară a fost extinsă asupra a aproximativ două treimi din populație.
Premierul Jean Castex a anunțat că restricția impusă săptămâna trecută asupra Parisului și altor opt orașe va fi extinsă la încă 38 de departamente, limitând astfel activitatea a peste 46 de milioane de locuitori francezi din totalul de 67 de milioane. Aceștia vor trebui să stea în case de la ora 21:00 până la ora 06:00.
Directorul general al spitalelor din Paris Martin Hirsch a avertizat că este posibil ca al doilea val al pandemiei să fie mai rău decât primul. Referindu-se la o medie de 30.000 de cazuri pe zi, specialistul a precizat că în realitate numărul persoanelor contaminate este mult mai mare.
”Sunt foarte multe persoane infectate care circulă pe stradă fără să știe asta și fără ca cineva să știe (că sunt contaminate – n.r.), sunt probabil de trei ori mai multe”, decât cele 30.000, estimează Martin Hirsch.
Astfel, prim-ministrul Castex avertizează că noiembrie va fi ”o lună de încercare”.
”Săptămânile care vin vor fi dure, iar numărul morților va continua să crească. Noile cazuri de azi sunt pacienții care vor fi spitalizați mâine și, din păcate, probabil, morții de poimâine”, a spus șeful Guvernului francez.
În aceste condiții, Franța a fost inclusă de Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) pe lista celor 23 de țări europene unde evoluția situației epidemiologice provocă ”grave îngrijorări”, listă pe care figurează și România.