Frans Timmermans cere României să renunțe total la cărbune: „Trebuie să fiu brutal de sincer”

Publicat: 23 02. 2021, 19:38
Foto: Hepta - Reporter.pl / PAWEL WISNIEWSKI

Utilizarea cărbunelui ca materie primă pentru producerea de energie este o chestiune care ține mai degrabă de trecut, potrivit directivelor Uniunii Europene. Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, se așteaptă ca România să prezinte cât mai rapid, un program clarpentru eliminarea totală a cărbunelui.

Oficialul european a comentat pe marginea acestui subiect marți, în cadrul unei conferințe de specialitate, la o zi după ce minerii din Valea Jiului au ieșit la suprafață.

„Trebuie să fiu brutal de sincer:cărbunele nu are niciun viitor. De ce industria europeană de cărbune are probleme? Din cauze pur economice, pentru că nu mai există cerere pentru cărbune. Se scufundă. S-au dat subvenţii de miliarde şi miliarde care ar fi putut fi folosite mai bine pentru a crea un viitor pentru oamenii care lucrează azi în industria minieră. Dacă adăugăm la asta şi amprenta de carbon a cărbunelui, trebuie să fim sinceri să spunem că nu există un viitor al cărbunelui”, a declarat Timmermans.

„Sper că România va veni în curând cu un plan de renunţare totală la cărbune şi modul cum să facă asta şi vă asigur că noi, la Comisia Europeană, vom fi de partea României pentru a putea face ca acest lucru să se întâmple”, a completat el.

„Hidrogenul este energia viitorului, inclusiv pentru România”

În prezent, cărbunele și lemnul sunt resursele naturale utilizate pentru producerea de energie. Pentru trecerea la energia verde este nevoie de gaze naturale, ca resursă de tranziție.

„Dar este vorba doar de o tranziţie, nu de o situaţie definitivă. Deci cum puteţi face ca infrastructura de gaze să fie potrivită şi pentru perioada de după? Prin orientarea către alte surse, precum hidrogenul, care poate folosi infrastructura de gaze existentă şi modificată. Hidrogenul este energia viitorului, inclusiv pentru România”, a precizat Timmermans.

Totodată, Timmermans a remarcat potențialul României pentru a se adapta la noile tendințe prietenoase cu natura.

„Oricum, România are o capacitate foarte mare de energie eoliană terestră şi un mare potenţial eolian offshore, la fel şi în energia solară. Cred că este foarte important să investiţi în aceste direcţii. Iar gazul să fie de tranziţie, nu o situaţie permanentă”, a subliniat vicepreşedintele Comisiei Europene, în cadrul ZF Power Summit.