François Hollande va prelua funcția de președinte al Franței și va merge la Berlin pentru o întâlnire cu Angela Merkel

François Hollande va prelua funcția de președinte al Franței și va merge la Berlin pentru o întâlnire cu Angela Merkel
François Hollande, socialistul ales în funcția de președinte al Franței, va prelua oficial marți funcția de la Nicolas Sarkozy, predecesorul său. Ziua va fi marcată de o deplasare a noului șef al statului în...

François Hollande, socialistul ales în funcția de președinte al Franței, va prelua oficial marți funcția de la Nicolas Sarkozy, predecesorul său. Ziua va fi marcată de o deplasare a noului șef al statului în Germania, la Berlin.

Potrivit ritualului protocolar, François Hollande va ajunge la ora locală 10.00 (11.00 ora României) la palatul prezidențial, Elysée. Transferul de putere va avea loc cu uşile închise în biroul preşedintelui în exerciţiu, care îi va transmite noului ales procedurile legate de arma nucleară.

Ceremonia de învestitură este prevăzută să se desfăşoare ulterior, cu o alocuţiune şi 21 de salve de tun. Noul lider a statului va parcurge apoi, potrivit tradiţiei, bulevardul Champs-Elysées până la Arcul de Triumf, unde va aprinde flacăra la mormântul soldatului necunoscut.

Hollande dorește ca ceremonia de învestitură să fie una sobră pentru a marca debutul unui cincinat care se deschide sub auspiciile crizei şi şomajului, relatează AFP.

După învestitură, noul șef al statului francez îl va numi pe premier. Numele vehiculate în presă pentru această funcție au fost cele ale lui Jean-Marc Ayrault, liderul deputaţilor socialist, şi cel al lui Martine Aubry, lidera PS care reprezintă o aripă mai de stânga.

Ulterior, Hollande va merge la Berlin, pentru o primă întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel, pe fondul crizei greceşti şi a profundului dezacord între cei doi cu privire la pactul european de disciplină bugetară. Întâlnirea va avea loc în cursul serii la sediul Guvernului german şi se va încheia cu o cină.

Înainte de a fi ales, François Hollande a anunţat că vrea să redeschidă negocierile pe tema tratatului pentru a adăuga măsuri de creştere economică, ceea ce Merkel a respins ferm. În timpul campaniei, Merkel a refuzat să se întâlnească cu Hollande, candidatul socialist, susţinându-l pe conservatorul Nicolas Sarkozy.

Ales la 6 mai cu 51,6 la sută din voturi, François Hollande, în vârstă de 57 de ani, va deveni cel de-al şaptelea preşedinte al celei de-a V-a Republici, care va rămâne timp de cinci ani la conducerea uneia dintre principalele puteri mondiale, membre a Consiliului de Securitate. El este primul socialist de la Elysée din ultimii 17 ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)