Francezii mănâncă mai puţină carne şi produse bio din cauza scumpirilor galopante

Francezii mănâncă mai puţină carne şi produse bio din cauza scumpirilor galopante
Foto simbol: Pixabay

Creșterea accelerată a prețurilor la alimentele de bază se resimte puternic în rândul francezilor. Astfel, 43 la sută dintre aceștia au declarat că au renunţat să cumpere anumite produse alimentare din cauza inflaţiei.

Tot mai mulți francezi susțin că renunță la carne în meniul zilnic. Creşterea preţurilor i-a făcut pe oameni să mănânce mai puţină carne. Pe locul doi în topul alimentelor la care renunţă se află peştele, urmat de prăjituri şi produse bio.

Cei care vor totuşi să-şi păstreze aceeaşi listă de cumpărături au ales varianta de a cumpăra produse mai ieftine sau în cantităţi mai mici. Mai mult decât atât, inflaţia a limitat şi ieşirile în oraş sau plecările în vacanţă, potrivit kantar.com.

Creșterea foarte bruscă a prețurilor afectează puternic modul în care francezii consumă. Mai puțin de jumătate dintre gospodării (45%, -1,4 puncte de la an la an) spun acum că acordă „o mare importanță mărcii”, iar reducerea la o opțiune mai ieftină este la cel mai înalt nivel de până acum.

Consumatorii optează din ce în ce mai mult pentru mărcile private, care au câștigat 2,5% în cota de piață, în detrimentul firmelor mari. Acestora din urmă le este greu să-și apere pozițiile, deoarece retailerii își dezlănțuiesc arma operațiunilor promoționale pentru a-și susține propriile mărci private.

Promoțiile sunt mai populare ca oricând: 60% dintre gospodării (+2%) spun „Voi cumpăra o marcă pe care nu o cumpăr de obicei, dacă văd că are reducere”.

Gospodăriile franceze au redus drastic volumele pe care le cumpără. Deconsumul total de FMCG este de -4% și -5,8% pentru produsele proaspete tradiționale. La ghișeul de pește scăderea vânzărilor în volum este de -12%.

Cheltuielile au crescut cel mai mult pentru gospodăriile cu cele mai modeste venituri în primul trimestru al anului 2023. După ce și-au redus considerabil volumele de achiziții anul trecut, acestea au revenit pe măsură ce și-au reaprovizionat dulapurile. Multe dintre aceste produse au fost cumpărate prin promovare.

Creșterea cheltuielilor este mai accentuată pentru gospodăriile cu venituri mai mici decât pentru gospodăria medie, deoarece coșurile lor conțin mai multe bunuri de zi cu zi la prețuri mici și esențiale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)