Fotovoltaicele, extrem de vulnerabile la atacuri cibernetice. Reţeaua energetică a Europei este în pericol
Este nevoie doar de un hacker și un lot de panouri solare defecte pentru a amenința siguranța rețelei electrice europene, potrivit Bloomberg.
Vangelis Stykas, un consultant de securitate cibernetică, a spus că și-a dat seama cum să o facă. Folosind un laptop și un smartphone la casa lui din Salonic, Grecia, Stykas a ocolit firewall-urile din panourile din întreaga lume și a obținut acces la mai multă putere decât cea care trece prin întregul sistem al Germaniei.
Hackerul care testează software-ul pentru companii ca să poată remedia defecțiunile, a spus că a ajuns suficient de departe în interiorul comenzilor încât ar fi putut opri dispozitivele, înclinând dramatic echilibrul dintre cerere și cerere pentru rețeaua de alimentare. O astfel de fluctuație drastică ar putea stresa o rețea până la punctul în care se închide ca fiind sigură, a spus el.
Creșterea exponențială a sistemelor solare de pe acoperiș înseamnă mai multe milioane de puncte de conectare la rețea, creând o vulnerabilitate masivă pe care hackerii ar putea-o exploata. Impactul cel mai grav poate fi defecțiunile rețelei în cascadă pe întreg continentul. Acest risc este o preocupare tot mai mare pentru utilitățile și guvernele care se confruntă cu mai multe atacuri cibernetice în fiecare an.
„Devenim din ce în ce mai dependenți de aceste dispozitive, dar chiar dacă devin infrastructură națională critică, ele nu sunt pe deplin sigure”, a declarat Stykas, 41 de ani, co-fondator al firmei de securitate Atropos.ai.
„Dacă acestea pot fi sparte, atunci grila Europei, care stă la baza întregului nostru stil de viață, va fi vulnerabilă.”
Numărul mediu de atacuri cibernetice săptămânale asupra utilităților din întreaga lume s-a dublat în doi ani la aproximativ 1.100 și au loc mai frecvent pe măsură ce digitalizarea se instalează, a spus Agenția Internațională pentru Energie. Uniunea Europeană a suferit anul trecut peste 200 de atacuri cibernetice raportate asupra infrastructurii energetice, iar acest număr a „crescut foarte mult în ultimii ani”.