Fotbal geopolitic: Interzisă de FIFA, echipa Rusiei a luptat pentru 10.000 de dolari în Vietnam

Fotbal geopolitic: Interzisă de FIFA, echipa Rusiei a luptat pentru 10.000 de dolari în Vietnam
sursă foto: Hepta (Photo by Laurent Zabulon/ABACAPRESS.COM)

La trei luni după ce președintele rus Vladimir Putin a călătorit în Vietnam – un aliat apropiat al Moscovei de la Războiul Rece – aproximativ 6.000 de spectatori din Hanoi i-au urmărit pe jucătorii de fotbal ai echipei Rusiei câștigând confortabil cu 3-0, joi, potrivit France24.

Meciurile recente ale Rusiei par să aibă legătură mai mult cu diplomația decât cu fotbalul

Printre rândurile de locuri goale de pe stadionul național My Dinh, cu o capacitate de 40.000 de persoane, se afla și prim-ministrul Vietnamului Pham Minh Chinh și o mână de fani ruși.

Un steag uriaș vietnamez a fost drapat peste tribune unde spectatorii stau în mod normal, iar amicalul a fost transmis în direct la televiziunea locală.

La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, echipa națională a fost interzisă de la Cupa Mondială din Qatar.
Ei nu au participat la Campionatele Europene desfășurate în Germania în această vară și nu sunt implicați în calificarea la Cupa Mondială din 2026.

Cu toate acestea, echipa rusă mai găsește niște adversari cu care să joace amicale pe scena internațională, de obicei aliați politici apropiați.
Fotbaliștii ruși au învins Serbia cu 4-0 în martie și apoi au învins Belarus cu același scor la Minsk în iunie.

Ei urmau să joace două meciuri la Hanoi, celălalt împotriva Thailandei sâmbătă, într-un mini turneu sponsorizat de o bancă vietnameză cu echipa câștigătoare luând acasă 10.000 de dolari.

„Oficialii de la Moscova par să folosească astfel de întâlniri pentru a construi legitimitate și influență în întreaga lume”, a declarat Simon Chadwick, profesor de sport și economie geopolitică, pentru AFP.

„Aceste meciuri ar putea fi mai degrabă acte de diplomație decât simple jocuri de fotbal”, a adăugat el.
Pentru Vietnam, pe locul 115 în lume și deja în afara calificărilor la Cupa Mondială, este neobișnuit să joci împotriva unei echipe de calibrul Rusiei.

Echipa din Rusia l-a inclus pe portarul Matvey Safonov, care s-a alăturat recent Paris Saint-Germain.

Într-o conferință de presă de dinaintea meciului, antrenorul principal Valery Karpin a spus că jucătorii săi iau ambele meciuri „foarte în serios” pentru că „nu am avut oportunitățile de a juca împotriva echipelor cu care vrem să jucăm”.

Tran Tu Anh, un fan vietnamez care urmărea meciul de joi, a spus că este inevitabil că echipa sa va pierde.
„Dar nu este nicio problemă, este distractiv să ne vedem jucătorii jucând împotriva unei echipe atât de puternice”, a spus el.

Vietnamul și Rusia au legături strânse încă din anii 1950

Fosta Uniune Sovietică a fost una dintre primele țări care a recunoscut guvernul vietnamez din Ho Chi Minh și a stabilit legături diplomatice.
De asemenea, au furnizat Hanoiului muniție și soldați în timpul războiului împotriva Statelor Unite și sprijin economic în anii următori.

Vietnamul s-a abținut la voturile ONU care condamnau invazia rusă în Ucraina și, într-un articol de opinie din ziarul Nhan Dan, purtător de cuvânt al Partidului Comunist, Putin a mulțumit Hanoiului pentru „poziția sa echilibrată față de criza din Ucraina”.

Expertul în fotbal Nguyen Luu a spus că așa-numita abordare a Vietnamului „diplomație tip bambus”, care permite o politică externă flexibilă, a explicat, de asemenea, decizia de a găzdui echipa de fotbal rusă.

„Pe harta geopolitică (globală) din prezent… nu are loc naivitatea”, a spus el pentru AFP. Pe teren, „este o situație de câștig reciproc” pentru ambele echipe, a spus expertul în fotbal Dang Gia Man.

Înainte de meciul unilateral, antrenorul principal al Vietnamului Kim Sang-sik a recunoscut că există un „decalaj mare” între echipe.
„Jucătorii noștri au făcut un efort uriaș, dar nu au putut obține un rezultat bun”, a spus el după aceea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`