Fostul președinte grec Karolos Papoulias a murit la 92 de ani. Fiu al unui general de armată, el a fost un socialist cu tradiție în politica elenă și a făcut parte din mai multe mișcări de rezistență

Fostul președinte grec Karolos Papoulias a murit la 92 de ani. Fiu al unui general de armată, el a fost un socialist cu tradiție în politica elenă și a făcut parte din mai multe mișcări de rezistență
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexey Vitvitsky

Karolos Papoulias, fost președinte și ministru al Greciei, s-a stins din viață la 92 de ani, a anunțat presa elenă.

Karolos Papoulias, un socialist cu tradiție în politica elenă, a fost un apropiat al lui Andreas Papandreou, fondatorul formațiunii socialiste PASOK, și un opozant al succesorului lui Papandreou, moderatul Costas Simitis, relatează AP News.

Această poziționare l-a determinat pe fostul premier conservator Costas Karamanlis, care l-a succedat pe Simitis în 2004, să îl propună pe Papoulias pentru funcția prezidențială – una mai degrabă ceremonială – la începutul lui 20o5.

Papoulias a fost reales pentru un al doilea mandat în februarie 2010, mandat marcat de criza financiară cu care s-a confruntat Grecia. Funcția prezidențială i-a oferit prea puțină putere pentru mișcări politice semnificative, însă președintele de la acel moment s-a remarcat prin adversitatea față de fluctuațiile de la vârful guvernului elen. Cele două mandate au fost mai degrabă lipsite de controverse.

Fostul președinte socialist Karolos Papoulias a murit la 92 de ani, spune presa din Grecia

Karolos Papoulias s-a născut pe 4 iunie 1929 într-un sătuc din apropiere de Ioannina, oraș aflat în nord-vestul Greciei, și a fost fiul unui ofițer militar care s-a retras în grad de general. Nașul său a fost de asemenea general de armată.

La o vârstă foarte fragedă, Papoulias a fost implicat în mișcarea de rezistență care s-a opus ocupației naziste din perioada 1941-1944. După eliberare, el a terminat liceul și a studiat dreptul la Univeristatea din Atena.

Papoulias a fost un adevărat iubitor de sport și a făcut parte din echipa națională de volei a Greciei, iar ulterior avea să devină președintele clubului Ethnikos Athletic din Atena, poziție pe care a ocupat-o timp de un sfert de secol.

Papoulias a studiat și la Milano, și la Koln, iar în 1963 s-a stabilit în Germania de Vest. El avea să fondeze o nouă mișcare de rezistență în 1967, când puterea de la Atena a fost capturată de o juntă militară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`