Turneul lui Ma Ying-jeou este prima vizită a unui actual sau fost lider de la sfârșitul războiului civil din 1949.
Vizita a fost prezentată de Ma și de partidul său, Kuomintang (de opoziție), ca o șansă de a stimula schimburile amicale, într-o perioadă de distanțare extremă, care a fost determinată de planurile Beijingului de a anexa Taiwanul și exacerbată de pandemie.
Cu toate acestea, este posibil să alimenteze, de asemenea, diviziunea politică internă dintre KMT și Partidul Democrat Progresist (DPP), aflat la putere, în legătură cu relațiile cu China, arată The Guardian.
Biroul lui Ma a precizat că deplasarea este programată pentru perioada 27 martie – 7 aprilie, cu opriri în Nanjing, Wuhan, Changsha, Chongqing și Shanghai. Cu toate acestea, presa locală a raportat că Consiliul pentru afaceri continentale din Taiwan nu a primit încă un raport despre călătoria planificată, așa cum se cere în cazul foștilor președinți.
Reprezentanții lui Ma și ai partidului KMT au subliniat că scopul călătoriei este acela de a se închina strămoșilor – o practică tradițională chineză de respectare a strămoșilor decedați – și de a consolida schimburile neguvernamentale și studențești între Taiwan și China.
„Cu cât mai multe contacte între studenți, cu atât mai multă prietenie între cele două părți. Cu cât prietenia este mai profundă, cu atât mai mici sunt șansele de conflicte.”
Partidul KMT este un susținător al unor legături mai prietenoase cu China, dar se opune reunificării și neagă faptul că este pro-Beijing. Partidul DPP, condus în prezent de Tsai Ing-wen, aflată la al doilea și ultimul mandat prezidențial, a fost etichetat de Beijing drept „separatist”, dar susține că Taiwanul este deja o națiune suverană, fără a fi nevoie să își declare independența.
Vizita planificată a lui Ma a stârnit dezbateri în Taiwan, înainte de alegerile prezidențiale de la începutul anului viitor și la scurt timp după o vizită controversată la Beijing a vicepreședintelui KMT, Andrew Hsia, în februarie. Hsia a fost acuzat de membri ai partidului de guvernământ DPP că i-a „curtat pe comuniști”.
„Călătoria este în centrul Chinei, nu am aranjat să mergem la Beijing”, a declarat Hsiao. „În calitate de oaspeți, suntem la dispoziția gazdelor noastre”.