Fostul premier australian, Paul Keating, critică dur presa după știrile despre un posibil război cu China: „cea mai gravă și mai provocatoare diseminare de știri” din ultimii 50 de ani

Fostul premier australian, Paul Keating, critică dur presa după știrile despre un posibil război cu China: cea mai gravă și mai provocatoare diseminare de știri din ultimii 50 de ani
Fostul premier australian, Paul Keating, critică dur presa după știrile despre un posibil război cu China: "cea mai gravă și mai provocatoare diseminare de știri" din ultimii 50 de ani, sursă foto: captură YT

Fostul premier australian critică „amploarea ideilor preconcepute” de pe prima pagină a ziarelor care avertizează asupra unui conflict armat Indo-Pacific.

Critica sa vine în contextul în care Australia se pregătește luna aceasta să anunțe că intenționează să achiziționeze cel puțin opt submarine cu propulsie nucleară

Fostul premier australian Paul Keating a acuzat două dintre cele mai mari ziare din țară de „cea mai gravă și provocatoare diseminare de știri alarmiste” din ultimele cinci decenii, după ce au publicat pe prima pagină articole care avertizau că țara se va confrunta într-un război cu China în următorii trei ani.

Fostul lider laburist și-a susținut de multă vreme punctul de vedere potrivit căruia Australia nu ar trebui să fie atrasă într-un război din cauza statutului Taiwanului.

Ziarele au publicat un raport special bazat pe evaluările a cinci experți în securitate națională care, într-o declarație comună intitulată „Alertă roșie”, au declarat că, în opinia lor, Australia „se confruntă cu perspectiva unui conflict armat în Indo-Pacific în următorii trei ani”, dar nu este pregătită pentru un astfel de război, potrivit The Guardian.

Keating a declarat marți: „Articolele de pe prima pagină ale Sydney Morning Herald și Age despre presupusul risc de război al Australiei cu China reprezintă cea mai gravă și provocatoare prezentare de știri alarmiste din toate ziarele la care am asistat în cei peste 50 de ani de viață publică activă.

Este cu mult mai grav decât ilustrațiile cu barcagii care ar fi urmat să vină și să ne cotropească din China în perioada de pregătire a războiului din Vietnam din anii 1960.”

„Articolele de pe prima pagină ale Sydney Morning Herald și Age despre presupusul risc de război al Australiei cu China reprezintă cea mai gravă și provocatoare prezentare de știri alarmiste din toate ziarele la care am asistat în cei peste 50 de ani de viață publică activă, sursă foto: captură YT

Povestea a fost afișată pe prima pagină a ediției tipărite a Sydney Morning Herald sub titlul „Alertă roșie: Totul despre riscurile unui război”, în timp ce The Age a folosit titlul „Australia ‘trebuie să se pregătească’ pentru amenințarea unui război cu China”.

Ambele ziare au inclus imagini care arată 13 avioane negre care zburau dinspre China, pe care era marcat cu roșu steagul chinezesc.

Keating a adăugat: „În afară de ilustrațiile scandaloase ale avioanelor de vânătoare care au fost ilustrate părăsind o hartă de culoare roșie a Chinei, amploarea tendențiozității și a abuzului de știri este, cred eu, fără precedent în jurnalismul australian modern”.

Critica sa vine în contextul în care Australia se pregătește luna aceasta să anunțe că intenționează să achiziționeze cel puțin opt submarine cu propulsie nucleară cu ajutorul SUA și al Regatului Unit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)