Fostul premier al Marii Britanii, Boris Johnson în vizorul autorităților pentru noile sale afaceri cu un antreprenor iraniano-canadian de pe piața uraniului

Fostul premier al Marii Britanii, Boris Johnson în vizorul autorităților pentru noile sale afaceri cu un antreprenor iraniano-canadian de pe piața uraniului
Foto: Hepta/DPA Images / Stefan Rousseau.

Boris Johnson nu a dezvăluit că s-a întâlnit cu un lobbyist al uraniului în timp ce era prim-ministru înainte de a începe o nouă afacere cu un controversat antreprenor iraniano-canadian de pe piața uraniului, potrivit The Observer, citat de The Guardian.

Boris Johnson s-a întâlnit cu noul său partener pe vremea când era încă premier

Noua companie a lui Johnson, Better Earth Limited, a angajat-o și pe Charlotte Owen, o consilieră cu doar câțiva ani de experiență de muncă, pe care a promovat-o la Camera Lorzilor anul trecut, la vârsta de 29 de ani, stârnind controverse intense.

Autoritățile spun că par să existe „întrebări serioase de interes public la care trebuie să se răspundă” cu privire la natura și cronologia relației dintre Johnson cu partenerul său, Amir Adnani, fondatorul, președintele și CEO al Uranium Energy Corp, o companie minieră din SUA, concentrată pe explorare, susținută de fostul consilier al lui Trump, Steve Bannon.

Amir Adnani, un cetățean canadian care este directorul unei rețele de companii offshore cu sediul în Insulele Virgine Britanice, a încorporat Better Earth în decembrie anul trecut.

Pe 1 mai, documentele Companies House dezvăluie că „Rt Hon Alexander Boris de Pfeffel Johnson” a fost adăugat ca director și co-președinte. Și în această vară, Charlotte Owen – acum baronesa Owen de Alderley Edge – s-a alăturat companiei pentru a lucra alături de el în calitate de vicepreședinte al acesteia.

Comitetul consultativ pentru numirile în afaceri (Acoba), care supraveghează numirile ex-ministeriale, l-a avertizat în mod explicit pe Johnson în aprilie 2024 că „suprapunerea largă” dintre rolurile sale în funcție și cel de la Better Earth poate implica „riscuri necunoscute” din cauza lipsei de transparență pentru clientii firmei.

O declarație a Biroului Cabinetului a remarcat potențialul unui conflict de interese, în special din cauza „naturii necunoscute a clienților Better Earth – în special că există riscul ca un client să facă lobby în guvernul Regatului Unit”. Comitetul i-a spus, de asemenea, fostului prim-ministru că se teme „că ar putea oferi Better Earth acces necinstit și influență la nivelul guvernului”.

Acoba a fost asigurat că Johnson „nu s-a întâlnit și nici nu ați luat decizii specifice pentru Better Earth în timpul mandatului”. Dar The Observer a dezvăluit că Johnson l-a întâlnit pe Scott Melbye, vicepreședintele executiv al Uranium Energy Corp – compania lui Adnani – în Camera Comunelor în mai 2022, când era încă prim-ministru.

Postarea lui Adnani pe social media despre eveniment a susținut că Melbye și Johnson au vorbit despre „energie nucleară și uraniu”.
Nici Johnson, nici Adnani nu au răspuns la întrebările presei despre această întâlnire sau despre momentul în care s-au întâlnit pentru prima dată. Întâlnirea nu a fost consemnată în jurnalul oficial al premierului.

Uraniul este o resursă importantă pentru reactoarele nucleare

Uraniul este ingredientul brut pentru uraniul îmbogățit necesar pentru alimentarea reactoarelor nucleare. Cu doar câteva zile înainte de a-și părăsi mandatul, Johnson a anunțat o investiție de 700 de milioane de lire sterline în controversatul reactor Sizewell C, afirmând că țara trebuie să „devină nucleară, pentru a deveni mare!”.

La acea vreme, Caroline Lucas, deputatul Verzilor de atunci și fostă lider de partid, a descris Sizewell C drept „îngrozitor de costisitor, dureros de lent și că implică riscuri uriașe inutile”.

Printre cei care au aplaudat investiția Sizewell C s-a numărat și Adnani. El a postat entuziasmat anunțul pe contul său de Twitter: „Boris Johnson plănuiește să semneze pentru o nouă centrală nucleară de 30 de miliarde de lire sterline în ultima sa săptămână la putere! #uraniu.”

Cu sediul într-o clădire de birouri cu servicii din Sevenoaks, Better Earth se descrie ca o „companie de tranziție energetică”. Site-ul său, care este în prezent în construcție, spune că „va lucra direct cu guvernele naționale și regiunile care caută atât investiții interne, cât și/sau să-și reducă emisiile înainte de 2030”.

Firma se numea anterior Carbon Royalty Corporation, o companie din Delaware ai cărei directori erau Adnani și Nicole Shanahan, care a fost până recent susținătoarea lui Robert F Kennedy Jr în campania sa pentru președinția SUA, înainte ca acesta să-l susțină pe Trump.

Mai multe surse sugerează că Carbon Royalty Corporation a obținut 40 de milioane de dolari de când a fost înființată în 2021, iar investitorii săi par să fie „nevăzuți”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`