Foști veterani pro-ruși mobilizați la Chișinău de partidul Șor s-au îmbrâncit cu poliția

Foști veterani pro-ruși mobilizați la Chișinău de partidul Șor s-au îmbrâncit cu poliția
Telegram/ Politia Republicii Moldova

Câteva sute de persoane au protestat, marți, la Chişinău, sfidând autoritățile care au interzis manifestaţiile întrucât Capitala era pregătită pentru vizita oficială a preşedintei Greciei, Katerina Sakellaropoulou.

Manifestanţii, mobilizați de Partidul „ŞOR” şi de alte formaţiuni pro-ruse sub pretextul de a cere autorităţilor să plătească facturile, au încercat mai întâi să blocheze o intrare în oraș, apoi s-au s-au îmbrâncit cu forțele de ordine în centrul oraşului, în încercarea de a ajunge la Guvern.

Protestul s-a încheiat, după câteva ore, cu un cântec în limba rusă

La intrarea în capitală, pe direcţia dinspre Stăuceni, poliţia a oprit mai multe autocare în care se aflau protestatari aduși din mai multe localităţi; aceştia au blocat circulaţia rutieră pe sensul de intrare în oraş.

Provocările celor aduși în autocare s-au repetat, aceștia au încercat să blocheze ambele sensuri de circulație timp de o oră, iar în final, poliţia a anunţat că artera traseului pe sensul de deplasare dinspre Chişinău spre Stăuceni a fost degajată.

Agitații anti-guvernamentale

În ciuda restricţiilor prilejuite de vizita oficială, câțiva manifestanți s-au adunat în faţa sediului Academiei de Ştiinţe de la Chişinău de unde au pornit în coloană spre centrul capitalei.

„Noi suntem Moldova”, „Jos dictatura!”, „Jos Maia Sandu”, au scandat manifestanții aduși cu autocarele, potrivit agora.md.

Ulterior, susținătorii lui Şor din centrul capitalei au blocat circulaţia pe principalul bulevard, Ştefan cel Mare şi Sfânt, iar Regia de Transport Electric a fost nevoită să redirecţioneze mai multe rute de troleibuz.

Au încercat să forțeze cordonul de poliție

Un cordon al forțelor de ordine de la intersecţia bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt cu str. Vlaicu Pârcălab a împiedicat protestatarii lui Şor să se deplaseze spre clădirea Guvernului, ceea ce a determinat manifestanții să forţeze accesul spre Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde este sediul Guvernului.

Protestatarii s-au oprit la Primăria Chişinău unde trimișii Partidului Şor au instalat scena şi difuzoarele.

Protestatarii au rupt în bucăţi fotografii ale şefei statului, după care au dansat pe ele, în aplauzele unor simpatizanți pro-Kremlin.

Organizatorii au anunţat noi monifestaţii.

Cine sunt paramilitarii din „Scutul Poporului”

Potrivit TV8.md, în fruntea coloanei de protestatari aduşi în centrul Capitalei de aşa-numita Mişcare pentru Popor a Partidului ŞOR, s-a aflat un grup de bărbaţi îmbrăcaţi în uniforme paramilitare de culoare neagră, cu inscripţia „Scutul Poporului”; aceștia au condus coloana de protestatari și monitorizau atent mulţimea.

„Scutul Poporului” este o organizație de foşti veterani, condusă de Chiril Guzun, care s-a aflat şi în spatele „panglicilor albastre”.

Foşti poliţişti, militari şi angajaţi ai trupelor speciale, purtători de berete purpurii, aceștia au coordonat coloanele de protestatari și la manifestaţiile organizate anul trecut de Partidul  Şor.

PAS acuză forțele pro-ruse de încercări de destabilizare a Republicii Moldova

Partidul de guvernământ Acţiune şi Solidaritate (PAS) a criticat manifestaţia organizată de „Mişcarea pentru Popor”, din care face parte inclusiv Partidul „ŞOR”.

Purtătoarea de cuvânt, Adriana Vlas, consideră că aceste acţiuni sunt menite să provoace destabilizare: „Sunt acţiuni de destabilizare a situaţiei în ţară. Şor, prin manipulare, încearcă să se folosească de vulnerabilitatea oamenilor, pentru a se ascunde de justiţie”, a declarat oficialul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`