Republica Moldova, de la crearea ei, este într-un război hibrid permanent și sabia Rusiei a fost mereu deasupra capului său, a declarat Ana Guțu, fostă deputată a parlamentului de la Chișinău, sâmbătă, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac.
Întrebată dacă e de părere că mutările de pe scena politică aduc stabilitatea de care are nevoie Republica Moldova, având în vedere avertismentul lansat de Ucraina, Ana Guțu a declarat: „Nu cred că există o percepție generalizată de o schimbare bruscă spre bine și de augmentare a securității Republicii Moldova în fața invaziei rusești odată cu schimbare prim-ministrului. Este părerea mea personală și sunt o persoană care locuiește aici, și simțim pe propria piele tot ce se întâmplă în Republica Moldova”.
„Republica Moldova, de la crearea ei, este într-un război hibrid permanent și sabia Rusiei permanent a fost deasupra capului nostru. Mai există aici și cele 20 de procente de minorități naționale, care permanent au oferit un vot etnic în favoarea partidelor pro-ruse. La aceste 20 de procente s-au alăturat și vreo 15-20 de procente din cei 80 de procente de români moldoveni, care sunt influențați de vechiul regim comunist și au nostalgia pro-rusă și pro-Putin”, a explicat fosta parlamentară.
„Uitați-vă că, la 30 și ceva de ani de la independență, sondajele arată că cetățenii Republicii Moldova îl venerează pe Putin, o bună parte din ei, deci pe primul loc e Vladimir Putin, că nu își doresc să apere Republica Moldova în caz de război și că ar trebui să se predea imediat”, a adăugat ea.
Cetățenia română, spune Ana Guțu, reprezintă „o soluție salvatoare pentru cetățenii moldoveni”.
„Din păcate, soluția politică de reunificare a celor două state românești niciodată nu a fost dezbătută de o manieră serioasă, fără a cădea în sentimentalisme sau alte tipuri de extremisme. Consider că unica națiune europeană, națiunea română, care nu s-a reunificat după odiosul Pact Ribbentrop-Molotov ar fi trebuit de mult să fi generat lideri politici responsabili, să fie capabili să pună chestiunea românească în dezbatere deschisă, pe tapet”, a mai spus Ana Guțu.