Cea mai gravă urmare a pactului Ribbentrop-Molotov a fost în primul rând ruperea națiunii române în două, a declarat Ana Guțu, fost parlamentar al Republicii Moldova, marți, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, la 83 de ani de la acordul dintre Adolf Hitler și Iosif Stalin care a avut ca efect, printre altele, ruperea Basarabiei de România.
„Republica Moldova, astăzi, cumva, ar fi moștenitoarea de drept a acestui pact odios și ne pare foarte rău că constatăm că, la al 31-lea an de independență, nu a fost posibil să fie edificat un stat de drept aici și nu e de mirare, pentru că nu poți construi un stat, cu atât mai mult o țară, pe un teritoriu rupt de la sânul mamei, România”, a explicat fosta deputată din stânga Prutului.
„Din păcate, cele mai drastice, cele mai grave urmări ale acestui pact Ribbentrop-Molotov, sau Hitler-Stalin, este în primul rând ruperea națiunii române în două. Este unica națiune europeană care până astăzi nu s-a reîntregit, cel puțin sau măcar după modelul națiunii germane, iar noi, cei de dincoace de Prut, avem mari probleme în ceea ce privește recunoașterea sau sensibilizarea identității noastre românești”, a mai spus ea.
„În pofida faptului că timp de 31 de ani se predă limba română, se predă istoria românilor, mentalitatea socială nu a atins gradul de maturitate pentru a recunoaște identitatea noastră românească, pentru a fi demni de această identitate românească și pentru a o afirma sus și tare. În continuare ne confruntăm cu acțiunile derapante ale Coloanei a V-a aici, în Republica Moldova. E plin statul de FSB-iști. În ultimul timp se atestă alerte cu bombă în toate instituțiile statului”, a continuat Ana Guțu.
„Practic, Rusia niciodată nu a plecat de aici, a zidit o a V-a Coloană care ne joacă feste și astăzi. Acest pact odios a însemnat pentru noi deportări, foamete organizată, deznaționalizare, rusificare feroce printr-o propagandă ideologică rusească foarte puternică, ea este prezentă și astăzi în toate mediile din Republica Moldova și este foarte greu să iasă la suprafață un adevăr istoric pe care îl sensibilizăm noi, intelectualii, filosofii, poeții, profesorii, că istoricul și soarta devenirii noastre este alături de țara noastră, România și ne dorim din tot sufletul ca această palmă de pământ să revină la matcă și să putem să ne regăsim în Uniunea Europeană nu ca două state românești, ci ca unul reîntregit. Aceasta este și opinia, și crezul meu politic”, a adăugat fostul parlamentar.