FBI stochează toate emailurile cetăţenilor americani, inclusiv pe cele ale membrilor Congresului. Afirmația a fost făcută de un fost membru al Agenţiei Naţionale de Securitate din Statele Unite, care a și avertizat că toate aceste informaţii pot fi folosite de Guvern împotriva oricărei persoane. Un exemplu este recentul scandal în care au fost implicaţi generalii David Petraeus şi John Allen.
Fostul oficial american a afirmat că stocarea mesajelor electronice se face fără acordul providerilor, încălcând prevederile Constituţiei americane. Niciun american nu scapă de controlul guvernamental, „deghizat” sub denumirea de program de supraveghere a teroriştilor.
„FBI are acces la toate datele stocate, ceea ce înseamnă practic emailurile tuturor persoanelor din ţară. Toţi membrii Congresului sunt sub supraveghere, de asemenea, nimeni nu face excepţie. Toţi sunt incluşi. Se poate întâmpla oricui. Dacă devin „ţinte”, oricare ar fi motivul, ei intră în vizorul Guvernului, iar Guvernul, FBI-ul sau orice altă agenţie a Guvernului pot să acceseze baza de date, să adune informaţii de peste ani şi să le reanalizeze pe toate, retroactiv. Deci, analizează tot ce au făcut respectivii în ultimii 10 ani, cel puţin”, a declarat William Binney, fost oficial al National Security Agency.
Un exemplu concludent este cazul generalilor Allen şi Petraeus, ale căror mesaje private au intrat în vizorul agenţiilor guvernamentale, asta deşi niciunul dintre cei doi nu reprezenta o ameninţare la securitatea naţională.
„Nu ştiu exact care este politica internă. Acest Guvern nu vrea ca lucrurile să fie publice, nu este un Guvern transparent. Oricare ar fi fost motivul, chiar nu îl ştiu, dar cu siguranţă ştiu că ceva se întâmpla în culise, făcându-i să îşi îndrepte atenţia către cei doi. Altfel de ce ar fi făcut-o?”, a mai spus Binney.
Potrivit acestuia, cel mai recent raport de transparenţă prezentat de Google a arătat că supravegherea guvernamentală pe internet a cetăţenilor a crescut semnificativ în întraga lume, guvernele solicitând companiei să predea date personale ale utilizatorilor sau să elimine anumite informaţii despre unele persoane.
În legătură cu selectarea şi stabilirea priorităţii miliardelor de emailuri, Binney a arătat că această etapă are loc abia atunci când Guvernul doreşte să afle informaţii despre o anumită persoană.
„Nu cred că le filtrează. Pur şi simplu le stochează. Este vorba de o chestiune de selectare. Deci, dacă te au în vizor, atunci scot tot ce au despre tine, intră în baza de date şi scot toate informaţiile despre tine”, a mai spus americanul
Unul dintre cei mai buni matematicieni şi spărgători de coduri din istoria Agenţiei, William Binney a demisionat în anul 2001, pentru că nu a mai dorit să fie parte a încălcării valorilor care au stat la baza creării Statelor Unite.