Fost judecător la CEDO: Sistemul judiciar al Republicii Moldova nu este potrivit pentru UE

Fost judecător la CEDO: Sistemul judiciar al Republicii Moldova nu este potrivit pentru UE
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Mihai Karaush

Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO și fost ministru al justiției în guvernul de la Chișinău, susține într-un articol de opinie pentru EUObserver că sistemul judiciar al Republicii Moldova nu este potrivit pentru Uniunea Europeană.

Sistemul judiciar al Republicii Moldova nu este potrivit pentru UE, consideră fostul judecător al CEDO

UE a decis să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova, iar atenția se îndreaptă acum spre demersurile pe care trebuie să le întreprindă Chișinăul pe plan intern pentru a reuși să intre în blocul comunitar, remarcă Stanislav Pavlovschi.

„Un lucru este clar: va fi un drum complicat către reformă, unul pe care Moldova trebuie să îl parcurgă rapid dacă intenționează să își atingă data țintă de 2030 pentru aderare (…). Cea mai dificilă parte a călătoriei va fi reformarea sistemului judiciar slab al Moldovei”, spune fostul ministru.

În opinia lui, Republica Moldova nu dispune în prezent de un sistem de justiție demn de un stat membru al UE: „Este sfâșiat de corupție și standarde laxe și incosecvente, în ciuda tentativelor precedente de reformă”.

„Frustrarea se reflectă în opinia publică moldoveană, cu 95% dintre respondenții unui sondaj recent identificând reforma dreptului drept piatra de temelie și prioritatea oricărei intrări a Moldovei în UE. Această îngrijorare este împărtășită de pretinșii noștri parteneri din UE”, adaugă fostul judecător al CEDO.

„Nu este cea mai bună perioadă”

Stanislav Pavlovschi susține că reformarea justiției din Republica Moldova ar fi dificilă și în cele mai bune perioade, „iar asta nu este cea mai bună perioadă”.

„Rusia își continuă asaltul asupra Ucrainei și există o neliniște justificată în interiorul Republicii Moldova cu privire la integritatea sa teritorială, o problemă care afectează țara noastră de la dizolvarea Uniunii Sovietice. Aplicarea mai degrabă exagerată a stării de urgență de către guvernul Sandu complică și ea eforturile de a promova o dezbatere democratică adevărată în Republica Moldova, genul de dezbatere robustă de care vom avea nevoie pentru a crea sprijinul pentru o reformă structurală”, mai afirmă Stanislav Pavlovschi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`