Fost comandant din forțele navale britanice: Nu putem ține Marea Roșie deschisă fără atacuri asupra rebelilor Houthi

Fost comandant din forțele navale britanice: Nu putem ține Marea Roșie deschisă fără atacuri asupra rebelilor Houthi
Distrugătorul HMS Diamond al Marinei Regale britanice, fotografiat la Baza Navală Portsmouth din Anglia. Sursa foto: Hepta.ro / DPA Images / Andrew Matthews

Cea mai bună apărare nu este pur defensivă, remarcă Tom Sharpe, fost comandant în Marina regală britanică, într-un editorial pentru The Telegraph în care enumeră multiplele provocări cu care se vor confrunta SUA și aliații săi în încercarea de a apăra transporturile maritime în Marea Roșie.

Tom Sharpe: Am fost comandant al unei nave de război. Nu putem ține Marea Roșie deschisă fără atacuri asupra rebelilor Houthi

Tom Sharpe a amintit că, în urmă cu trei zile, șeful Pentagonului a anunțat o coaliție navală – supranumită „Operațiunea Gardianul Prosperității” – pentru a apăra transporturile din Marea Roșie de recenta escaladare a „atacurilor nesăbuite originând din Yemen ale rebelilor Houthi”.

Atacurile Houthi funcționează, remarcă fostul comandant britanic. Cele mai recente date arată că traficul prin Bab el Mandeb a scăzut cu 14% în perioada 15-19 decembrie, comparativ cu intervalul 8-12 decembrie.

În Operațiunea Gardianul Prosperității s-au înscris 19 țări, inclusiv SUA, Marea Britanie, Franța, Spania și Italia, cele cinci care au promis că vor oferi nave în acest sens, și Bahrain, Canada, Țările de Jos, Norvegia și Seychelles. Alte nouă au preferat să nu fie dezvăluite public, încă un semnal al sensibilităților din regiune.

Tom Sharpe estimează că Gardianul Prosperității ar urma să dispună de 12 nave de luptă de suprafață. Pe lângă amenințarea reprezentată de drone și rachete, aliații vor trebui să se apere și de piraterie și ambuscade. În plus, există și pericolul minelor marine.

Din start apare următoarea problemă – pentru a face față celor două amenințări se impun sarcini destul de diferite, explică Tom Sharpe.

În opinia lui, inclusiv din modul de răspuns la amenințarea cu drone și rachete s-ar putea ivi problema că, deși HMS Diamond a britanicilor s-ar potrivit mai bine pentru misiunea de coordonare și detecție radar, SUA este la conducere, iar americanii „sunt destul de răi când vine vorba de împărțirea sarcinilor în acest mod”, așa că probabil misiunea îi va reveni distrugătorului din clasa Arleigh Burke.

Amenințarea reprezentată de piraterie are nevoie de un răspuns mai dinamic, de o abordare mai mobilă.

Tom Sharpe crede că se va ajunge la o soluție hibridă.

Totodată, el a vorbit despre dimensiunile zonei vizate. În termeni maritimi, Marea Roșie este mică, însă de la cel mai sudic atac înregistrat și până la cel mai nordic sunt 300 de mile marine. Dacă fiecare navă de război va trebui să apere o zonă de 30 de mile, atunci va fi nevoie de 10 nave doar pentru misiunea de apărare împotriva dronelor și a rachetelor.

Fostul comandant britanic consideră că la fiecare atac Houthi ar trebui să se răspundă cu o lovitură precisă asupra locației de lansare sau a vehiculului folosit de rebeli. Astfel, ar putea fi invocată autoapărea pe scena internațională și ar exista mai multe șanse să fie evitată o escaladare.

Rebelii Houthi au învățat multe despre mobilitate de la stăpânii lor iranieni și nu au depozite sau baze mari care să atragă atenția. În aceste condiții, identificarea și ripostele vor trebui efectuate rapid, mai spune Tom Sharpe.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)