Fost CEO al Google și consilier al Pentagonului, șocat de cât de bine contracarează Rusia dronele Ucrainei. Eric Schmidt: Războiul, mai echilibrat decât o spune marketingul (VIDEO)

Publicat: 25 07. 2023, 13:39
Actualizat: 25 07. 2023, 13:58
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexey Kudenko

Eric Schmidt, fost CEO al Google și director al unui think tank de tehnologie și securitate națională, s-a arătat șocat de cât de bine se descurcă Rusia în contracarea dronelor ucrainene.

Războiul dintre Rusia și Ucraina este mai echilibrat decât o spune marketingul, spune Eric Schmidt

În opinia expertului, înaintarea ucrainenilor se poate realiza fie cu ajutorul unui număr mare de drone, fie cu pierderi masive de ambele părți.

„Lucrul care este șocant este cât de mare este acest război. Are o lungime de 1.000 de kilometri, iar din 2014 partea rusă s-a angajat în această manieră oribilă. Așa că dacă ai fi un soldat ucrainean cu comandantul tău spunând, du-te de-a lungul acestei zone disputate de cinci kilometri, ar trebui să treci prin tancuri, mine, mitraliere, prin dronele lor. Ajungi în partea cealaltă, te ocupi de ucis, iar apoi partea din spate a Rusiei te ucide. Este o sarcină insurmontabilă”, a declarat Eric Schmidt, într-un interviu pentru CNN.

Întrebat câte obuze folosește Rusia, el a precizat: „60.000 de pe zi. Producția mondială din Occident poate pune la dispoziție în jur de 5.000 pe zi. Presupun că rușii au construit artilerie timp de aproximativ 50 de ani. Și au un stoc infinit”.

„Acesta este un Prim Război Mondial, un război de artilerie. La 100 de ani distanță, nu am găsit o altă metodă (…). Suntem foarte îngrijorați de propagarea acestui război împotriva altor țări, dar eu sunt foarte îngrijorat de efectul său asupra civililor, atât ruși, cât și ucraineni (…). Cred că obiectivul pe care ar trebui să îl avem pentru Ucraina este acela de a stabili principiul că nu va mai exista niciodată un alt război teritorial în care poți invada cu succes, că respectăm teritoriul, suveranitatea teritoriului este importantă. Dacă ești supărat pe ei, asta este în regulă, poți negocia, poți pune presiune, dar nu poți să trimiți artilerie și să transformi orașe în ruine, ceea ce rușii fac”, a continuat Eric Schmidt.

Întrebat câte drone folosesc ucrainenii, fostul CEO al Google a spus: „Sunt pe cale să folosească două sute de mii de drone într-un an. Cele mai multe drone supraviețuiesc doar un zbor sau două, înainte de a da greș sau de a fi blocate. Am fost șocat de cât de buni sunt rușii la război electronic și bruiaj (…). Suspectez că se bruiază de ambele părți. Totul este bruiat, GPS-ul este bruiat, dar și comunicațiile sunt bruiate. Așa că dronele normale nu funcționează”.

„Urăsc să o spun, dar cred că asta va dura multă vreme. Nu există îndeajuns avantaj pentru niciuna dintre părți. Nu cred că rușii vor câștiga vrea mult teren, dacă vor câștiga vreun pic, și cred că desfășurarea este atât de lentă în trecerea peste această zonă de pericol, peste acest câmp de ucis, încât va dura un an sau doi. Acum, bineînțeles, ar putea exista reușite, Wagner ar putea începe să alerge și lucruri de genul pe care nu le înțelegem, dar în acest moment este mult mai echilibrat decât o spune marketingul”, a continuat Eric Schmidt.

„Ei vorbesc despre această contraofensivă, care este cu certitudine o idee grozavă. Nu sunt pregătiți să o facă în stil american, 100 de milioane de oameni, știți voi, statul, putere deplină. Nu au instrumentele. Mai mult, dacă pui avioane pe cer, sunt doborâte de rachetele sol-aer rusești, deci este cu adevărat o problemă dificilă”, a mai spus el.

Despre acest subiect a vorbit și Orlando Nicoară, care spune că a așteptat „dezmințiri” la afirmația lui Eric Schmidt în privința numărului impresionant de obuze pe care le folosește Rusia, „dar nimeni nu l-a contrazis”, ceea ce înseamnă că, dacă este adevărat, rușii trag aproape 22 de milioane de obuze pe an.