Un fost expert CIA avertizează că riscul ca Vladimir Putin să ordone folosirea de armament nuclear crește pe zi ce trece. Preşedintele rus Vladimir Putin este „cu spatele la zid”, potrivit fostului agent CIA Robert Baer.
„Ruşii cu care sunt în contact sunt convinşi că el va folosi arma nucleară”, a estimat acesta, potrivit publicației La Libre Belgique, citată de Rador.
Fostul expert CIA mai consideră că Putin nu este interesat de soluționarea crizei prin intermediul negocierilor.
Potrivit lui Robert Baer, fost agent CIA şi analist pentru CNN, şansele de a vedea o asemenea reacţie a preşedintelui rus sunt aproape nule.
„El nu poate pur şi simplu ceda teren, să lase să se zărească înfrângerea şi să continue să conducă Rusia”, a spus el. „Este un om puternic. Este imaginea pe care şi-a atribuit-o în ultimii 20 de ani”.
În opinia lui Baer, Vladimir Putin este „cu spatele la zid”. „Ca un rechin, el trebuie să continue să înainteze”, a continuat el, înlăturând posibilitatea de a-l vedea pe şeful Kremlinului aşezându-se la masa negocierilor.
Cât despre ameninţarea nucleară, agitată din nou de dl Putin în alocuţiunea sa din 21 septembrie, analistul a estimat că ea este reală. Ca şi preşedintele Zelenski, al a afirmat că şeful Kremlinului nu blufează.
Toate cifrele referitoare la armele nucleare sunt estimări, dar, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani, Rusia are 5.977 de focoase nucleare – dispozitivele care declanșează o explozie nucleară -, deși această cifră include aproximativ 1.500 de focoase care sunt retrase și urmează să fie dezmembrate.
Din cele aproximativ 4.500 rămase, majoritatea sunt considerate arme nucleare strategice – rachete balistice, sau rachete, care pot fi țintite la distanțe mari. Acestea sunt armele asociate de obicei cu războiul nuclear.
Un atac nuclear lansat de Rusia în Ucraina ar putea fi depistat prea târziu, consideră oficialii SUA, care se tem că eșecurile înregistrate de forțele armate ale Rusiei ar putea să îl determine pe Vladimir Putin să decidă o escaladare a conflictului, scrie Politico.
Agențiile de informații americane și aliate și-au intensificat eforturile de a detecta orice manevre militare sau comunicații rusești care ar putea semnala că Vladimir Putin a ordonat folosirea unor arme nucleare.