Fosila unei șopârle gestante care a trăit acum 120 de milioane de ani a fost descoperită în China, ea având 30 de cm lungime și peste 10 embrioni în corp, relatează BBC.
Cercetătorii spun că este cea mai veche fosilă a unei șopârle gestante descoperită vreodată, iar specialiștii de la Universitatea din Londra, care au studiat fosila, spun că aceasta mai avea doar câteva zile până la naștere în momentul când a murit și a fost îngropată în Cretacic.
Fosila reprezintă un real intreres pentru experții din domeniu pentru că este o reptilă care producea pui vii, și nu depunea ouă. Doar 20% dintre șopârle și șerpi produc pui vii, iar acest lucru arată că cea descoperită este una antică.
Fosila s-a păstrat atât de bine încât, la o examinare atentă se pot vedea dinții puilor care se aflau în dezvoltare.
„Acest specimen este cea mai veche șopârlă gestantă pe care am văzut-o. Implică adaptări psihologice, precum resurse adecvate pentru embrioni și carapace foarte subțire, sau inexistentă, pentru a permite trecerea oxigenului”, a spus Susan Evasn, specialist coordinator al lucrării, care a fost publicată într-o publicație germană.
Fosila provine dintr-o zona faimoasă de roci din nord-estul Chinei, unde au fost descoperite numeroase specimene de dinozauri, pești, amfibieni, reptile, păsări, mamifere, plante și nevertebrate.