Forţele ucrainene sunt în dificultate în regiunea Harkov / Armata rusă anunță capturarea mai multor sate

Forţele ucrainene sunt în dificultate în regiunea Harkov / Armata rusă anunță capturarea mai multor sate
Foto: Hepta - Sputnik

Ucraina a avertizat că situația din nordul regiunii Harkiv s-a „înrăutățit semnificativ”, după ce Rusia a susținut că a capturat mai multe sate într-o ofensivă transfrontalieră surpriză.

Forţele ucrainene sunt în dificultate în regiunea Harkov

Rusia a declarat duminică că a capturat în total nouă sate în weekend, deoarece Ucraina a spus că luptele sunt în desfășurare și că respinge atacurile. Sute de civili au fost evacuați din apropierea frontului, potrivit CNN.

Rusia și-a început vineri atacul transfrontalier surpriză, efectuând două atacuri în nordul Ucrainei, în ceea ce președintele Volodimir Zelenski a numit „un nou val de acțiuni contraofensive” ale Rusiei.

Scopul precis este neclar, dar Moscova ar putea încerca să creeze o zonă tampon pentru a reduce atacurile ucrainene asupra teritoriului rus sau să încerce să uzeze și să distragă atenția forțelor deja puțin întinse ale Kievului.

Într-o declarație, Ministerul Apărării al Rusiei a susținut că o nouă grupare militară numită Sever (Nord) a „eliberat” mai multe sate, o formulă care reflectă negarea de către Rusia a statului ucrainean.

Oleksandr Syrskyi, șeful armatei ucrainene, a declarat duminică că „operațiunile defensive” sunt în desfășurare.

„În această săptămână, situația din regiunea Harkov s-a înrăutățit semnificativ. În prezent, se desfășoară lupte în zonele de frontieră de-a lungul graniței de stat cu Federația Rusă”, a scris el pe Telegram.

Locuitorii din Vovchansk și din satele din apropiere așteaptă autobuzele pe fondul unei evacuări la Harkov vineri.

Cu un atac transfrontalier surpriză, Rusia dezvăluie fără milă slăbiciunile Ucrainei

Ucraineanul Oleh Syniehubov, șeful Administrației Militare Regionale Harkiv, a contestat faptul că cele cinci sate din regiunea Harkiv au fost capturate.

„Luptele grele continuă în Strilecha, Pylyna, Borysivka, în zona Oliynykove și Ohirtseve. Luptele continuă în zona acelor așezări care se aflau de fapt în „zona gri” […] Nu există nicio amenințare cu o operațiune la sol pentru Harkov. Forțele de Apărare fac tot posibilul pentru a-și menține pozițiile. Toate agențiile guvernamentale lucrează pe teren”, a spus Syniehubov.

Zona gri reprezintă un teritoriu disputat în prezent, mai degrabă decât sub controlul deplin al Rusiei sau Ucrainei.

Eforturile recente ale Rusiei s-au concentrat în mare parte în est, unde a profitat de lipsa de forță militară și de arme ucrainene pentru a face mici progrese. Forțele sale au atacat regiunea Harkiv după ce invazia pe scară largă a început în 2022, dar au fost forțate să facă față unei contraofensive ucraineană mai târziu în acel an.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră