Șeful organului de pază nucleară le cere trupelor invadatoare să permită muncitorilor să continue „paza și monitorizarea” în interiorul centralelor nucleare capturate de ruși, transmite The Guardian.
ONU și-a exprimat îngrijorarea după ce forțele ruse au susținut că au înconjurat cea mai mare centrală atomică a Ucrainei și au cerut ca lucrătorii săi să fie lăsați în pace să-și facă treaba.
Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat că guvernul rus a informat agenția că trupele sale au preluat controlul asupra zonei din jurul uzinei Zaporizhzhia din sud-estul Ucrainei, a doua ca mărime din Europa.
În scrisoarea către AIEA, oficialii ruși au insistat că personalul ucrainean de la uzină continuă „să lucreze la asigurarea securității nucleare și la monitorizarea radiațiilor în modul normal de funcționare”.
Cu toate acestea, întreprinderea de stat ucraineană care conduce industria nucleară a țării, Energoatom, a acuzat armata rusă că „terorizează în mod deschis angajații stației și locuitorii orașului”.
Imagini video distribuite pe rețelele sociale de un oficial ucrainean au arătat mulțimi de ucraineni formând o barieră între forțele ruse și centrala nucleară, blocându-le înaintarea.
#Ukraine
Residents of Energodar took to the streets to prevent Russian troops. In this city, the largest nuclear power plant in Europe – the Zaporizhzhia Nuclear Power Station – is located. Any shelling or explosion can be deadly here. I hope the Kremlin understands it pic.twitter.com/nA5udk6eFR— Hanna Liubakova (@HannaLiubakova) March 2, 2022
Oficialul Ministerului de Interne, Anton Gerașcenko, a spus într-o postare pe Facebook: „Generali ruși – răzgândiți-vă! Nu creați condiții pentru noul Cernobîl! Radiația nu cunoaște naționalități, nu cruță pe nimeni!”
Ucraina a cerut AIEA să declare o zonă sigură de 30 km în jurul celor patru centrale nucleare ale Ucrainei.
Grossi a declarat consiliului guvernatorilor AIEA reunit la Viena: „Este de o importanță critică ca conflictul armat și activitățile de pe teren din jurul centralei nucleare Zaporizhihia și ale oricărei alte instalații nucleare ale Ucrainei să nu întrerupă sau să pună în pericol instalațiile sau oamenii care lucrează la ele și în jurul lor.”
AIEA a mai spus că un flux de date despre radiațiile Zaporizhzhia a fost întrerupt marți și că inspectoratul de reglementare nucleară al Ucrainei (SNRIU) încearcă să afle motivul pauzei și să restabilească fluxul de date.
Grossi și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la un raport al SNRIU conform căruia, de când rușii au preluat uzina de la Cernobîl, locul dezastrului din 1986 în nord-vestul Ucrainei, lângă granița cu Belarus, personalului de acolo nu i s-a permis să plece acasă.