Forțele ruse ar fi săpat tranșee într-o zonă interzisă, foarte radioactivă, de lângă Cernobîl  

Forțele ruse ar fi săpat tranșee într-o zonă interzisă, foarte radioactivă, de lângă Cernobîl   
Foto: Hepta.ro

Autoritățile ucrainene au publicat miercuri un videoclip în care se vede cum forțele militare ruse au săpat tranșee într-o zonă interzisă și foarte radioactivă de lângă Cernobîl.

Videoclipul a fost realizat cu o dronă și publicat de autoritățile ucrainene pe Telegram, pe pagina Energoatom, operatorul de stat al centralelor nucleare din Ucraina. În imagini se pot remarca, potrivit CNN, gropi libere și tranșee de fortificații militare abandonate într-o zonă cunoscută sub numele de Pădurea Roșie.

 Militarii ruși au săpat tranșee într-o zonă contaminată și radioactivă de la Cernobîl

Zona în care militarii ruși și-au săpat tranșeele este Pădurea Roșie, cunoscută ca fiind o zonă extrem de radioactivă din apropierea Cernobîlului. Pădurea Roșie și-a primit numele atunci când zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile de la explozia de la Cernobîl din 1986 – cel mai mare dezastru nuclear din lume.

Pădurea Roșie este considerată cea mai contaminată și periculoasă zonă din întreaga arie de excludere din orașul Cernobîl. Este interzis accesul persoanelor care nu lucrează în zonă sau care nu au un permis special.

Trupele ruse, expuse la radiații în Pădurea Roșie

În cursul săptămânii trecute, Energatom a transmis că nu este clar ce face armata rusă în pădurea roșie și că este foarte posibil ca soldații să fi fost expuși la volum semnificativ de radiații în urma acțiunilor pe care le-au desfășurat într-un dintre cele mai periculoase zone de la Cernobîl.

Praful gros radioactiv ridicat de vehiculele grele rusești ar fi putut fi inhalat de trupe, care nu purtau echipament de protecție antiradiații, au spus lucrătorii fabricii.

Cernobîlul a căzut în mâinile trupelor ruse în prima săptămână de război din Ucraina. Joi, trupele ruse și-au anunțat intenția de a pleca și au predat controlul personalului ucrainean. Fabrica este acum din nou sub controlul autorităților ucrainene.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis secțiile de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni