Forțele de Apărare ale Israelului au căutat ostatici și au colectat probe care să îi ajute să îi găsească pe captivi

Forțele de Apărare ale Israelului au căutat ostatici și au colectat probe care să îi ajute să îi găsească pe captivi
Sursa Foto: Freepik

Trupele israeliene au efectuat raiduri locale în ultima zi în Fâșia Gaza, căutând ostatici și strângând dovezi pentru a găsi persoane capturate de Hamas, au declarat vineri Forțele de Apărare Israelului, potrivit CNN.

Acțiunea a venit după ce armata israeliană a ordonat populației să evacueze nordul Gazei înaintea unei potențiale operațiuni terestre israeliene. Mulți palestinieni și-au împachetat bunurile și au început să-și evacueze casele vineri.

Evacuări: Potrivit ONU, Israelul ordonase ca aproximativ 1,1 milioane de oameni – jumătate din populația Gaza – să se mute în jumătatea de sud a enclavei dens populate. Imaginile CNN au arătat că multe familii au ținut cont de avertismentul IDF.

Israelul nu s-a consultat cu Statele Unite înainte de a lansa un avertisment de evacuare pentru mai mult de un milion de civili din nordul Gazei, a declarat vineri Casa Albă.

„Nu a existat nicio consultare prealabilă de care știu înainte ca IDF (Forțele de Apărare ale Israelului) să emită acel avertisment de evacuare”, a declarat John Kirby, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicații strategice.

SUA este „îngrijorată” de pierderile civile, deoarece lucrează „agresiv” la opțiunile de trecere în siguranță, a spus el.

„Vrem să ne asigurăm că cei care vor să plece au capacitatea de a pleca. Așa că lucrăm foarte agresiv cu israelienii și egiptenii pentru a încerca să găsim o trecere sigură din sudul Gazei. Și vrem, de asemenea, să păstrăm capacitatea de a primi asistență umanitară”, a spus Kirby.

El a refuzat să ofere detalii despre conversațiile diplomatice în curs cu privire la aceste eforturi.

Kirby a spus mai târziu că SUA vorbește „în mod obișnuit” cu omologii israelieni „despre probleme legate de legea conflictelor armate și respectul pentru viața umană”.

„Aceasta este o conversație pe care am avut-o și vom continua să avem cu ei”, a spus el.

Serviciile de informații americane au avertizat despre potențialul ciocnirii în Gaza cu câteva zile înainte de atac

Comunitatea de informații din SUA a produs cel puțin două evaluări bazate parțial pe informații furnizate de Israel, avertizând administrația Biden despre un risc crescut pentru conflictul palestino-israelian în săptămânile dinaintea atacului seismic de sâmbătă asupra sudului Israelului, potrivit surselor familiare cu informațiile.

O actualizare din 28 septembrie a avertizat, pe baza multiplelor fluxuri de informații, că gruparea teroristă Hamas este gata să intensifice atacurile cu rachete peste graniță. Un comunicat din 5 octombrie de la CIA a avertizat în general despre posibilitatea tot mai mare de violență din partea Hamas. Apoi, pe 6 octombrie, cu o zi înainte de atac, oficialii americani au difuzat rapoarte din Israel care indică o activitate neobișnuită a Hamas – indicii care sunt acum clare: un atac era iminent.

Niciuna dintre evaluările americane nu a oferit detalii tactice sau indicii privind amploarea copleșitoare și brutalitatea totală a operațiunii pe care Hamas a desfășurat-o pe 7 octombrie, spun sursele. Nu este clar dacă vreuna dintre aceste evaluări ale SUA a fost împărtășită cu Israelul, care oferă o mare parte din informațiile pe care SUA își bazează rapoartele.

„Problema este că nimic din toate acestea nu este nou”, a spus una dintre sursele familiarizate cu informațiile. „Acesta este ceva care a fost din punct de vedere istoric norma între Hamas și Israel. Cred că ceea ce s-a întâmplat este că toată lumea a văzut aceste rapoarte și a spus: „Da, desigur. Dar știm cum va arăta asta.”

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`