Forțele azere au recapturat un baraj strategic din Nagorno-Karabah. Luptele continuă, în ciuda promisiunilor de încetare a focului
În regiunea Martakert din Nagorno-Karabah, luptele nu s-au oprit în ciuda promisiunilor că armistițiul va fi respectat. Emin Imbrahimov, reporter Euronews, a călătorit de la Naftalan, la Talish, traversând un teritoriu ocupat în trecut de forțele armene. Probele ciocnirilor anterioare puteau fi observate cu ochii liberi, cu mașini arse și abandonate pe marginea drumului.
Forțele azere au recapturat un baraj strategic din Nagorno-Karabah: „Aceste pompe au fost utilizate pentru a preveni cursul natural al apei spre râul Terter”
Zona prin care a călătorit reporterul Euronews are o importanță strategică aparte, pentru că ea cuprinde și rezervorul Sugovushan – sau rezervorul Madagiz pentru armeni. Barajul a fost construit pentru a asigura aprovizionarea cu apă necesară fermierilor ce trăiesc în regiunea Terter populată de azeri. Fermierii susțin că, odată ce armenii au preluat controlul asupra digului în anul 1992, aceștia au deviat apa departe de ei.
Mulți sunt cultivatori de bumbac și speră că recapturarea barajului și aprovizionarea cu apă le vor îmbunătăți viețile.
„Suntem acum la rezervorul de apă recoupat din așezarea Sugovushan”, a afirmat Babek Semidli, colonel al forțelor armate azere.
„Ca rezultat al faptului că acest rezervor de apă s-a aflat sub controlul armatei armene, aceste pompe au fost utilizate pentru a preveni cursul natural al apei spre râul Terter. Ori de câte ori a fost mai multă nevoie de apă în scopuri de irigare în regiunea Terter, aceste pompe s-au angajat să împingă apa înapoi și să priveze regiunea Terter de apa atât de necesară”, a mai spus militarul azer.
Pentru că regiunea are o valoare semnificativă, ea este și extrem de periculoasă. Artileria azeră este în acțiune și susține că lansează focuri spre pozițiile din care sunt bombardate de armeni.
De altfel, echipa Euronews a simțit pericolul pe pielea ei –o rachetă a zburată la câțiva centimetri distanță de autovehiculul cu care erau escortați jurnaliștii. În cele din urmă, autovehiculul a fost ușor deteriorat de ricoșeuri, dar pasagerii săi au scăpat nevătămați. Totuși, mulți azeri și armeni nu au fost la fel de norocoși.
În anii 1990, fostele state sovietice Azerbaidjan și Armenia au purtat un război sângeros pentru regiunea montană Nagorno-Karabah. Mii de persoane au fost ucise în ambele tabere. Sute de mii de oameni au fost strămutați. Conflictul s-a încheiat cu un armistițiu în anul 1994, dar diferite clinciuri au avut loc sporadic și disputa este încă nerezovaltă.
Armeniamajoritar creștină șiAzerbaidjanul majoritar musulman au avut clinciuri încă de acum câteva secole, dar religia nu joacă un rol prea important în conflictul de astăzi. Vina îi aparține în principal lui Stalin, care a plasat regiunea majoritar armeană Nagorno-Karabah înAzerbaidjan, după ce Caucazul a fost cucerit de Armata Roșie la începutul anilor 1920. Niciuna dintre tabere nu a fost mulțumită, deși acest lucru nu a contat prea mult preț decâteva decenii.