La fel ca majoritatea statelor foste-satelit sovietice aflate acum în NATO, Republica Cehă a ratat țintele de recrutare de ani de zile și s-a luptat să mențină nivelul de trupe. Acest lucru a lăsat unitățile armatei cu personal insuficient și incapabile să ajungă la pregătirea pentru luptă, cu invazia Rusiei în Ucraina, la marginea Europei de Est, o amintire clară a potențialei amenințări a Moscovei pentru regiune, potrivit Reuters.
Aproximativ 80 de elevi cehi de liceu au ales să-și petreacă o parte a verii învățând despre viața armatei în cadrul programului de pregătire de patru săptămâni care se desfășoară într-o zonă militară închisă, la 94 km (58 mile) vest de capitala Praga.
Dar generalul Karel Rehka, șeful forțelor armate cehe, a numit sistemul actual nesustenabil.
El a declarat pentru Reuters că programul condus de Brigada a 4-a de desfășurare rapidă – o unitate a armatei care operează la doar 50% din capacitate din cauza lipsei de soldați – le oferă studenților un gust timpuriu al vieții armatei.
„Vrem să descurajăm orice potențial adversar în viitor”, a spus Rehka. „Dacă nu facem nimic în privința lipsei de resurse umane din armată…, poate însemna că nu vom putea să ne păstrăm pacea și să descurajăm orice potențial inamic”.
În 2021, cehii au atins 56% din obiectivul lor de recrutare, crescând la 85% în 2022, potrivit celor mai recente date ale armatei.
Cehii nu sunt singuri. Țările din estul Europei s-au luptat să înscrie noi soldați și să-i păstreze pe cei cu experiență într-o regiune în care Polonia, Ungaria, România și Slovacia împart o graniță cu Ucraina.
„Nu putem face nimic fără oameni – dacă modernizăm echipamentele și nu avem destui oameni competenți și oameni motivați, toți sunt bani irositi”, a spus Rehka.
Națiunile vest-europene din NATO se confruntă cu provocări similare. În iulie, Reuters a raportat că NATO va avea nevoie de între 35 și 50 de brigăzi suplimentare pentru a-și realiza pe deplin noile planuri de apărare împotriva oricărui atac asupra teritoriului alianței din partea Rusiei.
Dar problema afectează mai aproape de casă țările est-europene care au petrecut patru decenii sub dominație sovietică și au avertizat de mult despre amenințarea unei Rusii mai asertive sub președintele Vladimir Putin.