FMI, un scenariu și mai sumbru pentru economia globală: Economia de Covid-19 va duce lumea într-o recesiune precum cea din 1930
Experții economici de la Fondul Monetar Internațional (FMI) prognozează o criză financiară extrem de gravă, din cauza epidemiei de Covid-19. Potrivit acestora, sunt peste 12.000 de miliarde pierderi cumulate pentru economia mondială în 2020 și 2021. Acestă criză este mai dură decât se credea, estimându-se a fi cea mai gravă recesiune de la Marea Depresiune din anii ‘30.
FMI: Urmează cea mai gravă recesiune de la Marea Depresiune din anii ’30
Epidemia de coronavirus a stop economiei, iar acest lucru se va transforma într-o mare recesiune globală, potrivit FMI, potrivit AFP, transmite Hotnews.Gita Gopinath, economist șef al Fondului, a anunțat o previziune de recesiune de 4,9% în acest an, cu mult peste cea prognozată în luna aprilie – 3%.
Multe țări europene au început deja să sufere o contracție vertiginoază, iar viitorul apropiat nu pare să fie mai luminos: -12,5% pentru Franța, -12,8% pentru Spania și Italia.
În cei peste 75 de ani ai săi de istorie, Fondul Monetar Internaţional nu a lansat nişte proiecţii asemănătoare cu cele de miercuri:
-10,2% pentru țările din Zona Euro și Regatul Unit
-9,4% în America Latină și Caraibe
-8% în Africa de Sud
-5,8% în Japonia
-4,7% în Orientul Mijlociu și Asia Centrală
-4,5% în India
Criza sanitară va da o lovitură și mai puternică Statelor Unite ale Americii. PIB-ul celei mai mari economii din lume ar urma astfel să scadă cu 8% față de 5,9% estimat în aprilie. Relansarea din 2021 va fi mai puțin susținută (+4,5%).
Și pentru China veștile sunt negre. FMI estimează acum o creștere de doar 1%, departe de cifra de 6,1% din 2019 și care constituia deja un minim istoric, din cauza războiului comercial cu Washingtonul.
Per total, susține experții Fondului, „relansarea va fi mai progresivă decât se estima”. În 2021, creșterea mondială ar urma să atingă 5,4% (-0,4%).
Marea criză din 1930 și efectele pe care le-a produs aceasta
Marea criză economică din anii 1929-1933, declanşată de supraproducţie, a mers fix prin aceste valuri de criză. Acei ani trişti rămaşi în istorie ca Marea Depresiune au afectat întreaga lume, dar cel mai mult Statele Unite ale Americii.
Criza declanşată în S.U.A. în octombrie 1929 s-a dovedit a fi cea mai gravă dintre cele cunoscute vreodată de sistemul capitalist. Şi asta, atât prin amploare, cât şi prindurată, deoarece a afectat întrega lume, cu excepţia U.R.S.S., şi s-a prelungit în unele ţări până în1935, ba chiarpână în 1939, odată cu începutul celui de-al Doilea Război Mondial, la a cărui declanşare a contribuit.
Toate statele industrializate au suferit declinuri ale preţurilor de vânzare en gros de peste 30% între 1929 şi 1933.Criza s-a manifestat prin o scădere rapidă a nivelului comerţului mondial. Veniturile personale au scăzut semnificativ, la fel ca veniturile veniturile bugetare şi cifra de afaceri. Întreaga lume a fost afectată, iar efectele majore imediate au fost inflaţia şi şomajul ridicat.
Orașele din întreaga lume au suferit puternic de pe urma crizei, în special cele care depindeau deindustria grea. Activitatea în construcții a fost practic oprită.
Zonele rurale au suferit de pe urma scăderii prețurilor mărfurilor agricole cu 40 – 60%.
Mineritul și exploatarea lemnului au avut probabil cea mai dramatică scădere, deoarece cererea scăzuse puternic iar alternativele de reangajare a muncitorilor mineri sau forestieri în alte sectoare erau cele mai reduse.