Experții de la Fondul Monetar Internațional (FMI) atrag atenția asupra crizei financiare provocată de epidemia de Covid-19, care s eva resimți din ce în ce mai acut. Aceștia spun că Investiţiile publice vor fi cruciale pentru revenirea la viața economică de dinainte de SARS-CoV-2.
Fondul Monetar Internaţional a anunțat luni, în avanpremiera reuniunilor de toamnă a FMI şi Băncii Mondiale, că investiţiile publice ar trebui să joace un „rol central” în revenirea economiilor avansate şi a celor în curs de dezvoltare din criza provocată de coronavirus.
Reprezentanții FMI susţin că majorarea investiţiilor publice cu 1% din Produsul Intern Brut ar putea duce la creşterea celor private cu 10%, a gradului de ocupare cu 1,2% şi a PIB-ului cu 2,7%, alături de creşterea gradului general de încredere în revenire, transmite AFP, potrivit Agerpres.
OficialiiFMIvin cu vești bune despre perspectivele economice în contextul pandemiei de coronavirus. Astfel, scenariile privind economia mondială s-au îmbunătățit comparativ cu perspectivele inițiale, preconizzate în urmă cu trei luni de către economiști, a declarat purtătorul de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional, Gerry Rice. În acest contextFMIeste așteptat să își îmbunătățească estimările, potrivit Reuters.
„Indicatorii economici recenţi sugerează că perspectivele ar putea fi mai puţin sumbre decât în momentul în care am publicat World Economic Outlook din 24 iunie, iar unele părţi ale economiei mondiale încep să depăşească momentul critic”, a declarat Gerry Rice într-o conferinţă de presă.
Acesta a subliniat că riscurile și incertitudinile vor afecta în continuare în special economiile emergente, aflate în curd de dezvoltare.
„Însă vreau să sublinieze că nu suntem încă în afara pericolului iar perspectivele rămân foarte dificile, în special pentru multe pieţe emergente şi ţări în curs de dezvoltare, altele decâtChina”, a spus purtătorul de cuvânt alFMI.
Fondul Monetar Internaţional a prognozat în luna iunie că Produsul Intern Brut global va înregistra o contracţie de 4,9% în acest an, revizuindu-şi în jos estimările din luna aprilie, când miza pe o contracţie de doar 3%.