Firmele nipone şi-a suspendat producţia în urma protestelor anti-japoneze

Firmele nipone şi-a suspendat producţia în urma protestelor anti-japoneze
Producătorul nipon de electrocasnice Panasonic şi-a suspendat producţia în China după ce manfestanţii anti-japonezi au atacat două dintre fabricile companiei. În plus, compania Canon a decis şi ea suspendarea...

Producătorul nipon de electrocasnice Panasonic şi-a suspendat producţia în China după ce manfestanţii anti-japonezi au atacat două dintre fabricile companiei. În plus, compania Canon a decis şi ea suspendarea producţiei la trei dintre fabricile de pe teritoriul Chinei până pe 18 septembrie, anunţă BBC.

Atacurile fac parte dintr-o mişcare mai amplă de proteste care s-a răspândit în întreaga China, incluzând mai multe companii, printre care şi Toyota.

Manifestanţii au dat foc în stradă steagurilor nipone şi au atacat pe stradă maşini manufacturate în ţara vecină.

„Este clar că protestele chinezilor afectează direct companiile nipone”, susţine Shaun Rein de la China Market Research Group.

Protestele au debutat odată ce Japonia a decis să achiziţioneze un arhipelag de insule din Marea Chinei de est direct de la proprietarii acestora. Insulele sunt reclamate şi de Taiwan.

Un purtător de cuvânt din partea Panasonic a declarat că firma va monitoriza situaţia şi în următoarele zile pentru a stabili ce vor face în continuare.

Insulele de la care a pornit întreaga dispută, cunoscute drept Diaoyu în China şi Senkaku în Japonia, nu sunt locuite, însă sunt bogate în resurse. Arhipelagul a devenit un adevărat motiv de dispită între cele două state încă din 2010.

China este primul partener comercial al Japoniei, în timp ce Japonia esta clasată după Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii în ceea ce priveşte volumul schimburilor comerciale ale Chinei.

Presa de stat chineză a vehiculat luni că există ameninţarea unor sancţiuni comerciale împotriva Japoniei.

„Economia Japoniei nu este imunizată împotriva măsurilor economice chineze”, a precizat luni Cotidianul Poporului al Partidului Comunist.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`