Finlanda insistă ca acordarea de vize turistice rușilor să fie limitată în UE. Nu e normal ca rușii să se distreze prin Europa, în timp ce statul lor omoară oameni în Ucraina, spune premierul finlandez Sanna Marin. Deloc o surpriză, opoziția vine din Germania. Cancelarul Olaf Scholz afirmă că o astfel de măsură i-ar bloca în Rusia pe oamenii care se opun războiului și care vor să fugă de dictatura lui Vladimir Putin.
Rușii pot mai greu să ajungă în UE de când zborurile din Rusia au fost interzise, dar mulți tot reușesc să ajungă în Uniune trecând terestru prin Finlanda, țară cu care au o lungă graniță comună.
La începutul acestei luni, Finlanda a prezentat un plan de limitare a vizelor turistice pentru rușii care doresc să viziteze țara, dar liderii de la Helsinki speră la o decizie comună la nivelul UE.
În paralel, Letonia a transmis că nu va mai acorda vize cetăţenilor ruşi, Estonia a blocat permisele de şedere temporară și vizele de studiu, iar Bulgaria a încetat să mai elibereze vize turistice pentru ruși.
Ca la toate valurile de sancțiuni impuse Rusiei după invazia în Ucraina, opoziția vine din Germania.
„Rușii de rând nu au pornit războiul, dar trebuie să înțelegem că ei îl susțin. Nu e corect ca rușii să poată intra în Europa, în Schengen, să fie turiști, în timp ce Rusia ucide oameni în Ucraina”, a declarat premierul finlandez Sanna Marin, într-o conferință comună cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.
Scholz, în schimb, vede altfel situația: „Vom continua să facem acest lucru (să aplică sancțiuni celor cu legături directe cu războiul), dar cred că acesta nu e războiul poporului rus, ci războiul lui Putin. Trebuie să înțelegem că mulți oameni fug din Rusia pentru că nu sunt de acord cu regimul. Deciziile noastre nu ar trebui să facă mai complicat pentru acești oameni să-și părăsească țara, pentru a scăpa de dictatura din Rusia”.
Premierul suedez Magdalena Andersson a declarat că încă nu a luat o decizie pe acest subiect, iar Danemarca a îndemnat la unitate europeană împotriva Moscovei.