Finlanda refuză să plătească pentru gazul rusesc în ruble, deoarece încalcă contractele existente

Finlanda refuză să plătească pentru gazul rusesc în ruble, deoarece încalcă contractele existente
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Pavel Lvov

Finlanda nu va accepta să plătească pentru gazul rusesc în ruble, a anunțat Tyutti Tuppurainen, ministrul Afacerilor Europene şi Administrarea Proprietăţii. Acest lucru a fost convenit la începutul lunii aprilie, a mai adăugat aceasta.

Potrivit acesteia, o astfel de decizie este în concordanţă cu poziţia Comisiei Europene (CE), conform căreia nu ar trebui făcute plăţi pentru gaz în ruble, deoarece aceasta încalcă contractele existente.

Finlanda refuză plata în ruble pentru gazul rusesc

Tyutti Tuppurainen a declarat că poziția guvernului a fost comunicată companiei de stat finlandeze de gaze Gasum.

Am luat o decizie în cadrul comisiei guvernamentale pentru politică economică, conform căreia Finlanda nu va accepta plăţi în ruble”, a spus ministrul, potrivit adevărul.ro.

Grupul G7 a respins cererea Rusiei ca gazul să fie plătit în ruble, motivația respingerii cererii fiind aceea că reprezintă „o încălcare unilaterală şi clară a contractelor existente”. Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a transmis că acordurile trebuie respectate, iar contractele care au fost încheiate se aplică în continuare.

Putin a semnat decretul privind plata în ruble

La sfârșitul lunii martie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care solicită țărilor „neprietenoase” să plătească gazul în ruble. Termenul limită a fost stabilit până la 1 aprilie, iar aceste țări au fost nevoite să-și deschidă conturi în băncile rusești.

Cu o zi înainte de semnarea decretului, Moscova asigura statele occidentale că introducerea plății în ruble se va face treptat și că se are în vedere o listă mai largă de exporturi pentru care s-ar adopta noi termeni de plată. Acest lucru a stârnit îngrijorarea statelor occidentale că Rusia ar putea întrerupe aprovizionarea cu gaze.

Astăzi am semnat un decret care stabilește regulile de comercializare a gazelor naturale rusești cu așa-zise state neprietenoase”, a anunțat Vladimir Putin, pe 31 martie.

SUA încearcă să transfere Europa către GNL american scump, subminând astfel competitivitatea companiilor europene. Europa este amenințată cu dezindustrializarea pe scară largă și cu pierderea locurilor de muncă din cauza acțiunilor SUA”, a declarat Vladimir Putin.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)