Finlanda nu vrea să intre în NATO, dar e gata să impună sancțiuni „extrem de dure” alături de SUA și UE dacă Rusia invadează Ucraina, spune premierul Sanna Marin

Publicat: 20 01. 2022, 12:05
Prim-ministrul Finlandei, Sanna Marin. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Markku Ulander

Finlanda nu plănuiește să adere la NATO în viitorul apropiat, însă este pregătită să sprijine aliații europeni și SUA prin impunerea unor sancțiuni dure împotriva Federației Ruse dacă Moscova atacă Ucraina, a declarat prim-ministrul finlandez Sanna Marin.

Finlanda, gata să impună sancțiuni „extrem de dure” alături de SUA și UE dacă Rusia invadează Ucraina

„Ar avea un impact foarte substanțial, iar sancțiunile ar fi extrem de dure”, a spus premierul Sanna Marin într-un interviu pentru Reuters.

Ea a ținut să precizeze că, în timpul mandatului său, este „foarte puțin probabil” ca Finlanda să aplice pentru aderarea la NATO.

Țara nordică are 1.340 de kilometri de frontieră comună cu Federația Rusă, țară cu care împărtășește un istoric complicat și cu care s-a luptat inclusiv în Al Doilea Război Mondial, însă a optat să rezume la a coopera cu Alianța Nord-Atlantică în loc să și adere efectiv.

Președintele SUA, Joe Biden, l-a sunat marți pe omologul său finlandez, Sauli Niinisto, pentru o a doua discuție în această lună. Liderul american a vrut să reliefeze „importanța parteneriatul de apărare apropiat pe care îl are Finlanda cu Statele Unite și NATO”.

Ce a spus premierul Sanna Marin despre o eventuală aderare la NATO

Premierul Sanna Marin consideră că alte state apreciază că Finlanda a păstrat de-a lungul vremii relații „funcționale” cu Federația Rusă. Țara noridcă, spune ea, rămâne fermă pe poziția pe care deja a exprimat-o, și anume că are dreptul să adere la NATO dacă va lua vreodată o decizie în acest sens.

„Nimeni nu ne poate influența, nici Statele Unite, nici Rusia, nici nimeni altcineva”, a adăugat oficialul finlandez.

În luna decembrie, Finlanda a optat pentru avioanele de vânătoare F-35, în acord cu politica sa de înzestrare militară, care prevede că echipamentele noi trebuie să fie compatibile cu cele din țările NATO.

Pentru a fi primită în NATO, Finlanda ar trebui să demonstreze că există un sprijin popular substanțial pentru un asemenea demers.

Într-un sondaj realizat recent de principalul cotidian finlandez, Helsingin Sanomat, 28% dintre respondenți au declarat că doresc aderarea la NATO, în timp ce 42% s-au exprimat împotrivă sau s-au arătat nesiguri.

„Una peste alta, cred că discuția despre NATO va căpăta mai multă amploare în următorii ani”, a mai spus Sanna Marin.