Criza din România, care are loc după derapajele premierului ungar Viktor Orban cu privire la instituirea unei ordini constituţionale, relevă cum „unele foste state din blocul estic continuă să se lupte cu cu demonii din perioada comunistă”, este de părere editorialistul Neil Buckley.
Conflictul actual din România este asemănător cu alte „confruntări din Europa între un preşedinte care susţine austeritatea şi un Guvern care afirmă că vrea să stimuleze crearea de locuri de muncă şi creşterea economică. Ceea ce îl individualizează, însă, este faptul că are loc în contextul unei „culturi politice nearticulate” şi unei „Constituţii depăşite, care defineşte responsabilităţile politice prea vag”, scrie Buckley.
„Viitorul este nesigur indiferent dacă Curtea Constituţională validează sau nu referendumul de demitere a lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte. România s-ar putea confrunta cu doi ani de coabitare turbulentă, presupunând că Guvernul câştigă alegerile în noiembrie. Alternativa este un preşedinte din cadrul coaliţiei la putere care, se tem unii, ar putea slăbi agenţia de luptă împotriva corupţiei, deşi Guvernul neagă asemenea planuri.”
Conflictele de pe scena politică de la Bucureşti pot alimenta dezamăgirea faţă de elita politică, percepută ca fiind mai interesată de luptă decât de soluţionarea problemelor, precizează jurnalistul, adăugând că sistemul politic trebuie să fie reînnoit şi să apară noi partide în România.