Toate clădirile noi din Uniunea Europeană ar putea fi dotate cu panouri solare pe acoperişuri, conform planurilor Comisiei Europene care vizează dezvoltarea rapidă a energiilor regenerabile şi înlocuirii gazelor, conform Financial Times.
Executivul comunitar dorește ca jumătate din energia UE să rezulte din surse regenerabile în 2030, mai mult decât dublu faţă de nivelul din prezent.
Astfel că, o propunere ar fi „introducerea obligativităţii de a avea instalaţii solare pe acoperişul tuturor noilor clădiri şi al tuturor clădirilor existente cu performanţe energetice clasa D şi peste”.
Războiul din Ucraina a împins Bruxelles-ul să încerce să câștige independența energetică de Rusia, care cuprinde 40% din necesarul de gaze al blocului comunitar, respectiv 20% din livrările de petrol.
Valoarea totală a acestei măsuri ar urma să se ridice la sute de miliarde de euro. Potrivit unui plan al Bruxelles-ului, „RepowerEU”, costul ar fi compensat de economiile ce au loc în fiecare an în valoare de 84 de miliarde de euro. Acestea reies din reducerea importurilor de combustibili fosili.
„Costurile mai mari cu combustibilul şi efortul suplimentar de a reduce consumul de gaze vor majora costurile pentru sistemul energetic cu aproape 10% până la 1.721 miliarde de euro pe an, în medie, în deceniul 2021-2030”, se arată în documentul Comisiei citat de Financial Times.
Totodată, Comisia dorește să accelereze construcția de parcuri eoliene şi fotovoltaice.
„Statele membre ar trebui să pună la punct scheme naţionale de susţinere pentru a asigura introducerea pe scară largă a panourilor solare pe clădiri. Acolo unde este cazul, acest efort ar trebui combinat cu renovarea acoperişurilor şi introducerea de soluţii de stocare a energiei şi pompe de căldură. De asemenea, statele membre ar trebui să mobilizeze instalarea de echipamente solare pe toate clădirile publice care sunt adecvate pentru acestea, de la clădiri administrative şi până la şcoli”, se mai arată în document.
Multe din propunerile executivului comunitar vor trebui să treacă de aprobarea guvernelor naţionale şi a Parlamentului European.